Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Każda tragedia pociąga za sobą bulbul-wersowiczów
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 23

To dobrze widać np. na onecie. Coœ się dzieje, zawala się dach ginš ludzie, dziecko wpada pod auto, losowe przypadki. Ale w komentarzach zawsze można zobaczyć "kamieniowanie grzesznika", każdy tylko mówi "kara więzienia", "takich to wieszać", "jak ona tak mogła?" albo jeszcze częœciej "co robiły służby za to odpowiedzialne". Tak też działa ten system. Ktoœ popełni błšd, idzie do więzienia. Ludziom się zabrania popełniać błędów. Gdy ktoœ inny popełnia błędy, krzyczš wszyscy "ukarać go" ale gdy to na ciebie drogi bulwersowiczu przychodzi kolej, że popełniasz błšd, usprawiedliwiasz się, chcesz wyrozumiałoœci, mówisz "no stało się". Zmierzam do tego, że telewizja, radio, brukowce w ochydny sposób piętnujš ludzkie błędy, przyczyniajš się do wzrasta nienawiœci między ludŸmi oraz do coraz większej kontroli systemu nad nami (poœrednio),bo robiš z tragedii zwykle jeszcze większš tragedię by ich brudne gazetki mogły się sprzedawać. Pytam więc, kto nie popełnia błędów? I do czego doprowadzi system w którym człowiek jest traktowany bezwzględnie bo popełnił błšd? Stało się, ale czy ukaranie kogoœ, zniszczenie kolejnej osoby (a nawet miesišc w więzieniu dla osoby nie będšcej kryminalistš jest drastycznym przeżyciem) i masowe najeżdżanie na niego wam poprawia humor,czy to może coœ zmienić na lepsze? Człowiek nie jest maszynš, nie jest idealny, popełnia błędy, każdy popełnia błędy, każdy z dnia na dzień w tym chorym systemie może stać się kryminalistš, każdy z was może nagle z powodu przypadku być pod ostrzałem armii bulwersowiczów i mediów. Ale czy to wina kogoœ jeœli zdarzy się nieszczęœliwy wypadek? Odpowiedzialnoœć kogoœ za kogoœ jest najgłupszym i najtragiczniejszym w skutkach bezsensem tego systemu.

Nie ma bezkarnych ludzi, immunitet przed niczym nie chroni, niestety nie wszyscy o tym widzš. Władze ponad tš im nadanš dajš politykom inni ludzie którzy bojšc się o swojš dupę pozwalajš im na więcej niż powinni. Takim systemem działajš totalitaryzmy, nikt się nie sprzeciwia bo każdy się boi, a może się okazać że cały naród ma za wroga parę osób, lecz nie umie się wspólnie zorganizować. Œwinie to ludzie dajšcy innym więcej ze strachu, gdyby ci co sš pod politykami byli uczciwi to nieuczciwy polityk nie miałby prawa bytu. A gdyby wszyscy zwykli ludzie byli uczciwi to nikt ponad nimi nie byłby nieuczciwy.

Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa.

trudno ci nie przyznać racji :-P

True true, yes yes :) Zauważyłem że ci nieuczciwi starajš się unikać uczciwych i unikajš ich wzroku. [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 23
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.