| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Muzyka jako najprostsza droga do podświadomości? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 13 |
|
UFO
Wynalazki
Hipnoza
FNC
wiat UFO
Strona główna
Więcej >>
Więcej >>
W jakiej miejscowoci objawiła się Bernadecie soubiraus Matka Boska:
w Garabandal
w Fatimie
w Lourdes
Imię:
Naz:
Data urodzenia:
dd miesišc rrrr
StyczeńLutyMarzecKwiecieńMajCzerwiecLipiecSierpieńWrzesieńPadzierListopadGrudzień
Top 10
Wszystkie TEKSTY
Muzyka jako najprostsza droga do podwiadomoci?
Autor: Paweł Kosowski
--------------------------------------------------------------------------------
Może to co napisze poniżej wyda się komu bardzo naiwne, ale to jest niestety prawdziwe! Sam raczej słucham muzyki, o której pisze w tej pracy, ale w porównaniu do niektórych osób wiem czego słucham i co może mi z tej strony grozić.
Znany już każdemu ruch "New Age" jest obecny od kilkudziesięciu lat w najważniejszych częciach medii i życia każdego człowieka, próbuje nam się podsunšć pewne łatwe rozwišzania. Niestety nikt sobie nawet nie zdaje sprawy, że kto włanie próbuje go zaprogramować na pewien schemat działania. Skupie się tu głównie na muzyce, lecz te metody sš wykorzystywane po prostu wszędzie.
Sposobem na podsunięcie młodemu człowiekowi łatwych odpowiedzi na pytania dotyczšce życia i jego sensu może być porednie oddziaływanie na niego - poprzez wykreowanych idoli, których on posłucha w sposób bezkrytyczny. Potężnym narzędziem kierowania ludmi i sterowania ich zachowaniami, a szczególnie sumieniem, stała się kultura masowa. Praktycznie każdego może ona wykreować na gwiazdora i uczynić idolem milionów ludzi, i przypadkowy chłopiec z gitarš (kierowca TIR'a), Elvis Presley, stał się bożyszczem milionów, w pierwszym roku po jego mierci (zmarł po przedawkowaniu narkotyków) jego grób odwiedziło l, 5 miliona "pielgrzymów". Dzięki "sprawnej" reklamie do końca 1980 r. grupa "The Beatles" miała 100 min singli i 100 mln albumów.
Już w 1981 r. 87% młodzieży w Stanach Zjednoczonych spędzało 3-5 godzin dziennie na słuchaniu samej muzyki rockowej. Od momentu wprowadzenia sprzętu typu "Walkman" i "Discman" iloć ta wzrosła do 7 - 8 godzin dziennie (wg R. G. DeMoss Jr., Learn To Discern, Grand Rapids 1992, s. 142 -143).' Łšcznie w wieku od 7 do 12 roku życia młody człowiek słucha 10 500 godzin i rocka. Jest to o 500 godzin mniej niż wynosi całkowity czas, jaki spędzajš oni i w szkole w tym samym przedziale wiekowym (wg E. Barger, From Rock To i Rock. The Musifayette 1991, s. VIII).
Sporód słuchaczy i wielbicieli poszczególnych gwiazdorów niewielu. Uwiadamia sobie, że niosš oni z sobš, obok przyjemnej i miło brzmišcej muzyki, pewne wzorce zachowań, kreujš wiat marzeń i pragnień całych rzesz ludzi, często będšc ludmi "straconego życia". Wielu muzyków rockowych i zniszczyło swoje życie używajšc narkotyków (Elvis Presley, Jimi Hendrix, Brian Epstein z "The Beatles", Bon Scott z "AC DC", Brian Jojes z zespołu1 "Rolling Stones" oraz Kurt Cobein lider zespołu Nirvana oraz wielu innych ...). Niektórzy sporód nich propagowali w swoich piosenkach przyjmowanie narkotyków (np. w piosence zespołu "Queen" - "Jeszcze jeden gryzie ziemię" - nagrane sš, technikš backward masking, słowa: "Palenie i marihuany jest zabawš"). Dla uzyskania większej skutecznoci oddziaływania muzyków na zachowania młodych słuchaczy ich utworów, wykorzystywane sš specjalne techniki manipulacyjne. Jednš z nich jest tzw. "backward masking", czyli ukryte nagranie, polega na maskowaniu pewnych słów, które sš słyszalne tylko wtedy gdy tama lub płyta gramofonowa jest puszczona, a teraz płyty cd i dvd od tyłu. Słowa te nie sš więc słyszalne i rejestrowane przez wiadomoć przy zwykłym słuchaniu muzyka sš Jednak w sposób dziwny rejestrowane przez "podwiadomoć", która je skrupulatnie gromadzi. William Yarroll, przewodniczšcy "The Apoolied Potentials Research Institute" w Aurora, Colorado, powiedział, że takie ukryte zdania przechodzš z lewej półkuli, "logicznej", do prawej, "twórczej", która tłumaczy wiadomoć na zrozumiałe, wiadome zdania i magazynuje je. Dokonywane przez naukowców psychologiczne eksperymenty z "backward masking" mówiš o bezsprzecznym wpływie tej techniki na zachowania słuchaczy. Techniki tej używa się w muzyce rockowej zarówno do ukrytej reklamy (np. w piosence zespołu "The Beatles" pod tytułem "Paperback writer" ukryte sš słowa: "Spragniony wypiję piwo"), jak i do szerzenia ideologii satanizmu (np. zespół "Led Zeppelin" w piosence "Schody do nieba (Stairway to heaven)" ukrywa słowa: "To jest dla mojego słodkiego szatana"). Na powstałej w USA specjalnej licie, zawierajšcej utwory muzyczne podejrzane o przenoszenie treci satanistycznych w postaci komunikatów zwróconych do pod-wiadomoci, znalazły się m.in. piosenki: Micka Jaggera, Bruce'a Springstena, "Black Sabbath", "Devo", "Dead Kennedys", "Frankie Goes To Hollywood", "Jefferson Airplane", "The Cue", Van Morrison, a także Madonny ("Like a Prayer") i Michaela Jacksona ("Thriller").
Wiele zespołów w sposób blunierczy i agresywny propaguje satanizm. "American Photographer Magazine" w styczniu 1980 r. podał, że nazwa grupy "KISS" pochodzi od słów: "Kids in Satan service" ("Dzieci w służbie szatana"). Grupa "AC DC" łšczy swojš nazwę symbolem strzały, która ma przypominać szatana spadajšcego z nieba jak błyskawica (por. Łk 10,18), podobnie pisze nazwę swego zespołu grupa "KISS". "Black Sabbath" przed koncertem składa ofiarę szatanowi na ołtarzu skropionym krwiš koguta.
Alain Busschaert, profesor wychowania muzycznego w Kolegium Ile - de - France, specjalista od terapii muzycznej, przytacza, jako ostrzeżenie, słowa jednego z twórców "hard rocka", Jimmy Hendrixa: "Muzyka jest sprawš duchowš. Muzykš możemy zahipnotyzować ludzi, a kiedy dojdš do punktu najbardziej podatnego, możemy głosić ich podwiadomoci, co chcemy". Buschaert, który w cišgu 25 lat leczył muzykš około 8000 ludzi, przytacza zwierzenia niektórych z nich: "ten rodzaj muzyki (hard rock) wyzwala to, co jest w nas najgorsze".
Profesor muzykologii na uniwersytecie Laval w Quebecu, Urban Blanchet, Już na poczštku lat osiemdziesištych ostrzegał: "Muzyka rockowa powoduje rozpad duchowy istoty ludzkiej". Na wielu płytach znajdujš się przesłania, zakodowane technikš "backward masking", które często odwołujš się do kultu szatana i demonów. "Wpycha się te przesłania - twierdzi Blanchet ' - młodym, o czym oni nie wiedzš".
Były przywódca zespołu "Black Sabbath", Ozzi Ozbourne, twierdził: "Nasze audytorium jest pod wpływem potęgi piekielnej i to włanie tłumaczy nasze pochodzenie".
Przez niektórych idoli muzyki młodzieżowej propagowana jest także idea i samobójstwa, jako jedynego rozwišzania problemów życia. Ozzi Osbourne, solista zespołu "Black Sabbath", w piosence "Samobójstwo jako rozwišzanie" piewa m. in. słowa: "Nie możesz uciec od mierci, gdy bawisz się z szatanem".
Wiele współczesnych zespołów hard czy black metalowych w sposób otwarty propaguje swe teksty o tematyce satanistycznej np. Slayer, który na poczštku lat '80 "cigajšc" się o publicznoć z kolejnym trash metalowym zespołem Metallica reklamował się jako najbardziej wulgarny zespół na wiecie. W tekstach Slayer'a ("Wojownika")często poruszane sš takie tematy jak nekrofilia czy też samobójstwo i oddawanie czci szatanowi.
W czasach nam współczesnych powstaje coraz więcej niebezpiecznych grup hardmetalowych czy też hardcorowych takich jak Slipknot, Decapitated, Fear Faktory, które grajš coraz cięższe odmiany tzw. współczesnego metalu z domieszkami różnego rodzaju innymi stylami muzyki. W latach 80-tych i wczeniej przekazywanie treci satanistycznych było maskowane i ukrywane. W obecnych czasach nikt już się nie kryje z ukrytymi słowami i zlepkami wyrazów. Przekazy sš zamieszczone bezporednio w tekcie utworów i sš pisane w taki sposób, aby uderzyć w słuchacza.
Jak twierdzi Geoffrey Canon, angielski krytyk muzyczny: "Muzyka rockowa padajšca na podatny grunt może łatwo stać się podnietš do popełnienia " zabójstwa, do odebrania życia sobie lub innym." Znane sš już tragiczne przypadki targnięcia się na własne życie przez młodych ludzi pod wpływem naladowania scen filmowych z idolami wykonujšcymi ich ulubione piosenki. Jeden z nich w pozostawionym testamencie napisał o muzyce z albumu zespołu "Judas Priest", wydanym przez wytwórnię płytowš CBS: "Ta muzyka zahipnotyzowała mnie. Nie mogę o niczym myleć. Już nic nie czuję. Muszę to zrobić!"
Wiele zespołów rockowych znanych jest z wynaturzonego podejcia do spraw życia seksualnego, np. publicznie ujawnione (rodzi się pytanie: Po co? Jako model do naladowania?) wyczyny seksualne grupy "KISS", "Rolling Stones", czy urzšdzane przez zespół "Queen" orgie seksualne.
Wydaje się że technika backward masking dla Nas Polaków jest małym zagrożeniem gdyż ta metoda jest skuteczna tylko w wypadku języka ojczystego, lecz w Polsce powstaje również cała masa zespołów ,które propagujš satanizm. Zespoły te nawet nie stosujš metody backward masking lecz bezporednio używajš tekstów lub pod tekstów propagujšcych Szatana lub inne wzorce (narkotyki, chrzecijanizm itp.). Jednym z najbardziej znanych Polskich zespołów metalowych jest zespół Vader, zespół ten znany również jest bardzo dobrze na całym wiecie. Kolejnymi sš KAT, Acid Drinkers (wokalista Robert Friedrich jest założycielem min. zespołów metalowych szerzšcych chrzecijanizm takich jak "Armia", "2TM2.3" czy też "Arka Noego") KULT (Kazik Staszewski),Yattering , wymieniać można by było w nie skończonoć lecz te zespoły odgrywały najważniejsza rolę w Polskiej muzyce "metalowej" i miały największy wpływ na mnie. Kto czytajšc mojš prace powiedział by, że nie wiem co pisze. Jednak taka jest prawda. Moim zdaniem sama muzyka nie ma wpływu (zgadzam się ,że czasami u niektórych wywołuje agresję) lecz głównš siłę stanowiš teksty.
Inne nurty muzyki, choć na nich się nie skupiłem czasami siejš gorsze spustoszenie w podwiadomoci i uczuciach niż muzyka rockowa np. Hip-Hop czy Rap. Dzieje się to gdyż jeden "kawałek" hip-hopowy może zawierać tyle tekstu (przekazu) ile znajduje się na całej płycie w innym stylu muzycznym!
Muzyka i teksty sš potężnš mocš. Mogš uczynić bardzo wiele dobra, ale także może burzyć w nas misternie tkany, całymi latami pracy nad sobš, wiat ducha.
Kard. J. Ratzinger, prefekt Kongregacji Nauki Wiary, stwierdził: "...ten rodzaj muzyki niszczy indywidualizm i osobowoć - człowiek uwalnia się od swojego wiadomego istnienia. Muzyka staje się przeżyciem ekstatycznym, uwolnieniem od samego siebie. Takie uwolnienie nie różni się niczym od narkomanii i jest całkowicie sprzeczne z wiarš w zbawienie chrzecijańskie. Obecnie coraz liczniejsze sš przejawy satanizmu w muzyce, a z jego niebezpiecznego wpływu jeszcze nie wszyscy zdajš sobie sprawę."
Współczenie pojawiła się i zyskuje coraz szersze kręgi odbiorców muzyka z nurtu New Age. Niektóre jej elementy odwołujš się do starożytnej magii, okultyzmu czy nawet satanizmu.
Wród licznych kaset, proponowanych przez "warsztaty psychotroniczne, pojawiły się także kasety z muzykš wyrastajšcš wprost z "mocy ciemnoci". Przykładem może być kaseta z "Anastenaria - szamańskš muzykš transowš". Zawiera ona elektronicznš wersję nagrania etnograficznego, dokonanego w Grecji, podczas misteriów ("anastenariów"), których uczestnicy wykonujš boso, na czerwonym żarze z dogasajšcego ogniska, taniec sakralny. Sš to tańce rytualne z muzykš wprowadzajšcš "w stan wiadomoci szamana" i służš, jak głosi ulotka dołšczona do kasety, "do uprawiania magii i czarów". W reklamie tej kasety można przeczytać: "Dzięki "Anastenariom" można samemu się przekonać, że magia, to nie jest tylko zbiór bezsensownych zabobonów".
Jak na ironię kaseta "Anastenaria", opisana jako "Synchro - Theta - 2 do synchronizacji półkulowej na fali theta 6 Hz", została nagrana w Studio Eksperymentalnym Polskiego Radia, a wydana przez "Warsztaty Psychotroniczne" majšce swojš siedzibę w Warszawie, w Pałacu Kultury i Nauki, w Muzeum Techniki.
Podsumowujšc powinnimy mieć chociaż wiadomoć tego co słuchamy. Większoć osób słuchajšc muzyki nie wie o czym mówiš teksty! Całe otoczenie ma ogromny wpływ na człowieka... Teksty mogš mówić o wszystkim w końcu żyjemy podobno już bez cenzury jako takiej. Nie powinno być jednak tak aby doprowadziły człowieka do samobójstwa! Każdy z osobna powinien kontrolować wpływ na swojš podwiadomoć i nie może pozwolić alby kto się do niej "włamał".
Był temat co lubimy słuchać? Jednak czy zawsze wiemy , czego słuchamy?
|
|
|
Moje ucho jako nie znosi tego typu tekstów j.w autor przedstawia. Dobrze, że możemy dokonywać wyborów :))
Chociaż autor może przesadzać, równie dobrze na emocje człowieka wpływajš słowa z piesni kocielnych , które w równym stopniu oddziaływujš na podwiadomoć , co w konsekwencji prowadzi do wiary z wiary - a może i ja się mylę :(
|
|
|
To jaki kociółkowy tekcik, którego podwiadomym manipulacyjnym przekazem jest: "New Age to też satanizm".
Niestety KK sam się przykłada do rozwoju satanizmu, a póniej jest z czym walczyć i czym ludzi straszyć. Satanizm często bierze się po prostu z buntu przeciwko "jedynie słusznej" nauce kocioła, która jest propagowana na zasadzie wywierania takiej czy innej presji.
A mnie ogarnšł melancholijny nastrój, więc zapiewam sobie to:
http://www.bolt.com/wendol/audio/529681?cn=STREAM_wendol_audio_large_PAGE1
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Cogito ergo sum.
|
|
Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa. |
|
paska perkle ana wara dazbujeda pelikana mazdziara decawro de hawro hazbro karde .
|
|
|
jest tylko jedna (hyba) osoba która zrozumie to co napisałem, a to że pojawi się tu kiedy kto taki jak ty promyczku to ja wykrakałem (przewidziałem?? - czarnowidz).
|
|
|
Już kiedy szuinegu jeden moderator obraził się przez ciebie na to forum.
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
O tym to nie słyszałem. Skšd masz takie info i kiedy to miało miejsce?
|
|
|
Kiedy przeprowadziłe akcję odwieżania starych wštków z sugestiš, co powinien ocenzurować admin.
[%sig%]
|
|
|
Ty masz dobrą pamięć dariuszu, tak był taki epizod.
|
|
|
Dlaczego MOD usuwa niektore tematy, a taki z ta Cala Anita pozostawil. Moderatorze co to mambyc. Burdel czy forum?
[%sig%]
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 13 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |