| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Co myslicie o masowych wyjazdach za granice | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 20 |
|
Dlaczego emigrujemy. Czy to dobrze czy zle?Czy w naszym kraju mozna zyc normalnie i normalnie pracowac?
[%sig%]
|
|
|
Na tym etapie nie jest możlwe w naszym kraju normalnie jak to nazwałe żyć. Nasze zarobki odbiegajš od unijnych norm , za to ceny chociażby zywnoci sš w Polsce zblizone , a częstokroć wyższe . Głównym problemem to bezrobocie i to jest przyczyna . Wielu wyjeżdża po prostu za chlebem , za lepszym bytem dla swoich bliskich. Inni widzš w tym szansę osiedlania się gdzie indziej, kusi ich blichtr konsumpcyjny. Jeszcze inni jadš by zdobyć dowiadczenia, których tu w Polsce nie zdobędš i te pozytywne i negatywne.
Moim zdaniem le jest, że motywem emigracji jest przede wszystkim uzyskiwanie dochodów, by utrzymać rodzinę. Sš też i tacy , którzy zarabiajš niele w kraju a mimo to wyjeżdżajš . Ten nieunikniony proces niesie za sobš różnego rodzaju konsekwencje dla jednych pozytywne , dla innych negatywne.
A mogłoby byc tak pieknie we własnym kraju, gdzie nie jest sie intruzem, gdzie wyobcowanie nie wchodzi w gre, nawet i wykorzystywanie gdyby była praca ( bo możliwoci kształcenia sš ) marzenia , założenia i cele można by realizować " na własnym podwórku" a wyjazdy byłyby atrakcjš w poznawaniu innych kultur i obyczajów.
1. Ile rodzin polskich korzysta z wypoczynku letniego, zimowego w kraju i za granicš ?
2. Czy polskie dzieci wyjeżdżajš na obozy, kolonie? - wystarczy popatrzeć latem wokoło skupisk blokowych jak spędzajš ten czas.
3. Czy z najniższego wynagrodzenia nawet i dwojga pracujšcych jest w stanie swobodnie utrzymać się 4 osobowa rodzina? wliczajšc koszty mieszkania itp. to kwota rzędu 1.600 zł. a jeli pracuje tylko jeden, albo i żaden z rodziców ???
a gdzie edukacja, kultura, sport ???? - to tylko kilka uwag z całego wachlarzu przyczyn emigracji.
Jeli emigracja jest przymusem ( a w większoci jest ! ) to skutek wczeniejszych i obecnych rzšdów, to sprowadzanie naszego polskiej godnoci do parteru - jeli emigracja jest dobrowolna to indywidualny a nie masowy wybór.
|
|
|
Ok.To dlaczego kolejne rzady przyklaskuja tej fali emigracji. Przeciez za kilka lat w naszym kraju zostanie garstka ludzi mogacych pracowac, a reszta wyjedzie. To smutne bo przeciez kazdy kto wyjezdza ma nadzieje, ze cos sie w koncu na lepsze zmieni, a tu nic. Kolejne rzady przychodza, odchodza,a wiekszosc ludzi dalej zarabia 800zl, a rzad dziekuje anglikom, ze dal prace polakom. To wedlug mnie zalosne. Ja osobiscie czuje sie rozgoryczony taka postawa naszych rzadzacych.
[%sig%]
|
|
|
Bo majš nas gdzie , a jednoczenie problem z głowy. Kto na tym cierpi rzšd , czy bliscy, kto musi się na długie miesišce oddalić rzšd ? czy ojciec, matka, czy dzicko które ukończyło studia , chce rozpoczšć życie na własny rachunek i nie może bo pracy nie ma ? Rzadzšcy byli i obecni nie mylš tak dalekosieżnie co będzie gdy zostana starcy i niedołężni . Oni sie dobrze maja i emigrować nie muszš , żrš się o stołki i spędza im sen z powiek , kto pod kim dołki kopie. Gdyby ich wynagrodzenia zalezne były od efektów pracy.....może stali by sie bardziej odpowiedzialni, a tak - kasa leci a oni sami sobie rzepkę skrobiš.
To jest żałosne !
|
|
|
Zgadza sie wedlug nich wszystko jest ok. Zwroc uwage na jedna rzecz.My polacy to cierpliwy narod. Ktorys z rzadow w koncu obudzi sie z reka w nocniku gdy okaze sie, ze nie ma kto w tym kraju pracowac. Czytalem ostatnio no moze jakies dwa miechy temu wypowiedz przedsiebiorcy budowlanego, ze juz wtedy byl w stanie zatrudnic 80 ludzi u siebie w firmie, ale okazalo sie, ze w posredniaku nie ma ludzi. Owszem sa,ale jemu potrzebni sa ludzie do budowy a nie do komputera w biurze. Oznaki tej irytacji brakami perspektyw u nas w polsce juz sa. Kazdy kto choc troche zna sie na czymkolwiek wyjechal. Zobaczymy co bedzie za rok dwa.
[%sig%]
|
|
|
ja mylę że nie należy rozpatrywać tego w kategorii złe czy dobre. Sam bym raczej z powodów ekonomicznych nie wyemigrował. Może jednak nalezy na to spojrzeć z innej strony, to wydaje się smutne że polacy emigrujš z własnego kraju, musi więc być jaki powód że nie chcš tu zostać. Z pewnociš sš powody ekonomiczne. O ile jestem przeciwny ludziom którzy pojechali by do samego piekła byleby tylko żyć w luksusie, ale często za granicę wyjeżdżajš ludzie którzy poprostu chcš zapewnić byt swoim rodzinom, a niestety w kapitalimie system jest bezwzględny i zmusza aby każdy kombinował jak może. Mylę że ocena jednoznaczna: dobre lub złe mogłaby być niesprawiedliwa. Każdy przypadek powinien być rozpatrzony indywidualnie.
|
|
|
Jak pisalem wczesniej uwazam ze wina lezy po stronie zlych rzadow.Powiem wiecej bardzo zlych skoro nikomu nie zalezy na tym aby w 40mln kraju nie starac sie zatrzymac wyksztalconych ludzi chcacych pracowac a odsyla sie ich po studiach na tulaczke po swiecie liczac ze byc moze wroca. Po co maja wracac. Do czego?Do rydzyka i Leppera
[%sig%]
|
|
|
Wszyscy politycy mówiš, że będzie lepiej, a my i tak wiemy że będzie Lepper.
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Bardzo dobrze ze wiara jedzie, przynajmniej wie ile mozna i za co zarobic, a nie ze za 800 brutto to sukces zyciowy.
Podroze ksztalca.
Pozdrawiam
Igor
|
|
|
Dzieki. Chociaz jeden co mnie nie nazwal zdrajca tak jak poryty Ufita.Slyszalem ze cos tam wrozysz Igor?
[%sig%]
|
|
|
Z tarota i z dekli w komisie :)
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
"Gospodarka to nie pacjent, którego można nieustanie operować"
Ludwig Erhard
|
|
|
Wiciu, gdyby miał choć szczyptę ....., to by wiedział dlaczego, kto, po co, itp, itd.
Ohhhh, wiciu wiciu.
Choćbym odpowiedział na te wszystkie pytania, to i tak byłbym dla ciebie
i tobie podobnych "poryty Ufita".
Ty wyjechał i dobrze :-) . Pa !
Pozdro
ps.
"wiedza to potęga, lecz jeszcze większa potęga to jednoć"
Ufita
|
|
|
Siedz sobie Ufito w tym zafajdanym grajdole pracuj za miske ryzu i sluchaj Ojca rydzyka,a jak nie chcesz brac udzialu w dyskusji to idz na piwo.
[%sig%]
|
|
|
Nie lapcie sie w siatki swojej pleciugi , kazdy ma to za czym podaza i nawet choc zdaje sie to nie mozliwe potrafimy sobie sami narobic na glowy.
|
|
|
zgadzam sie z poprzedkiami, ze rzad jest winny za masowa emigracje!
i po czesci tez rozumiem, dlaczego tylu wyjezdza.
Nie mniej jedno mnie smuci, bo gdyby wszyscy zostali i bylo by coraz gorzej , tak zle, ze powstal by wrecie bunt . I tych wszytskich zlodzieji by sie wlasnie pogonilo z Polski.
Bylo by wrescie dobrze w Polsce (druga Irladnia?).
ALe tak?? kto ma sie przeciwstawiac, kto ma cos zmienic?? Ci mlodzi inteligentni wyjechali i maja wszytsko w dupie.
Nawet jak powstanie partia, ktora by wrescie porzadki chciala zaprowadzic- normalizacje. To kto na nia bedzie glosowal??
Sadze ze nikt!! Bo jej wyborca jest za granica.
Lub inni ktorzy zostali i tak nie pojda glosowac , bo i po co?!?
a moze po to aby wrescie porazdni ludzie tacy jak ja i TY , ktorzy tworza wiekszosc w Polsce , ktorym tak dobrze sie nie wodzi.
Mogli ksztalotwac Panstwo pod siebie , pod patriotyzm, pod cele ulepszenia zycia nam i naszym dziecia.
a tak nici z tego.
jestem za tym aby wrescie rzadzili ludzie , ktorzy sie do tego nadaja, osoby ktora przedstawiaja wiekszosc spoleczenstwa.
|
|
|
Dobrze w Polsce, to bylo za Jagielonow. To se juz nie wrati !!!
|
|
|
nikt nie wierzy w bezpieczny rejon na 2012 :))))))))))))))))))))))
|
|
|
Padnš religie i inne dogmaty (w tym betonowo-"naukowe"), ale będzie wesoło :)
[%sig%]
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 20 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |