Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Co myslicie o masowych wyjazdach za granice
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 20

Dlaczego emigrujemy. Czy to dobrze czy zle?Czy w naszym kraju mozna zyc normalnie i normalnie pracowac? [%sig%]

Na tym etapie nie jest możlwe w naszym kraju normalnie jak to nazwałeœ żyć. Nasze zarobki odbiegajš od unijnych norm , za to ceny chociażby zywnoœci sš w Polsce zblizone , a częstokroć wyższe . Głównym problemem to bezrobocie i to jest przyczyna . Wielu wyjeżdża po prostu za chlebem , za lepszym bytem dla swoich bliskich. Inni widzš w tym szansę osiedlania się gdzie indziej, kusi ich blichtr konsumpcyjny. Jeszcze inni jadš by zdobyć doœwiadczenia, których tu w Polsce nie zdobędš i te pozytywne i negatywne. Moim zdaniem Ÿle jest, że motywem emigracji jest przede wszystkim uzyskiwanie dochodów, by utrzymać rodzinę. Sš też i tacy , którzy zarabiajš nieŸle w kraju a mimo to wyjeżdżajš . Ten nieunikniony proces niesie za sobš różnego rodzaju konsekwencje dla jednych pozytywne , dla innych negatywne. A mogłoby byc tak pieknie we własnym kraju, gdzie nie jest sie intruzem, gdzie wyobcowanie nie wchodzi w gre, nawet i wykorzystywanie gdyby była praca ( bo możliwoœci kształcenia sš ) marzenia , założenia i cele można by realizować " na własnym podwórku" a wyjazdy byłyby atrakcjš w poznawaniu innych kultur i obyczajów. 1. Ile rodzin polskich korzysta z wypoczynku letniego, zimowego w kraju i za granicš ? 2. Czy polskie dzieci wyjeżdżajš na obozy, kolonie? - wystarczy popatrzeć latem wokoło skupisk blokowych jak spędzajš ten czas. 3. Czy z najniższego wynagrodzenia nawet i dwojga pracujšcych jest w stanie swobodnie utrzymać się 4 osobowa rodzina? wliczajšc koszty mieszkania itp. to kwota rzędu 1.600 zł. a jeœli pracuje tylko jeden, albo i żaden z rodziców ??? a gdzie edukacja, kultura, sport ???? - to tylko kilka uwag z całego wachlarzu przyczyn emigracji. Jeœli emigracja jest przymusem ( a w większoœci jest ! ) to skutek wczeœniejszych i obecnych rzšdów, to sprowadzanie naszego polskiej godnoœci do parteru - jeœli emigracja jest dobrowolna to indywidualny a nie masowy wybór.

Ok.To dlaczego kolejne rzady przyklaskuja tej fali emigracji. Przeciez za kilka lat w naszym kraju zostanie garstka ludzi mogacych pracowac, a reszta wyjedzie. To smutne bo przeciez kazdy kto wyjezdza ma nadzieje, ze cos sie w koncu na lepsze zmieni, a tu nic. Kolejne rzady przychodza, odchodza,a wiekszosc ludzi dalej zarabia 800zl, a rzad dziekuje anglikom, ze dal prace polakom. To wedlug mnie zalosne. Ja osobiscie czuje sie rozgoryczony taka postawa naszych rzadzacych. [%sig%]

Bo majš nas gdzieœ , a jednoczeœnie problem z głowy. Kto na tym cierpi rzšd , czy bliscy, kto musi się na długie miesišce oddalić rzšd ? czy ojciec, matka, czy dzicko które ukończyło studia , chce rozpoczšć życie na własny rachunek i nie może bo pracy nie ma ? Rzadzšcy byli i obecni nie myœlš tak dalekosieżnie co będzie gdy zostana starcy i niedołężni . Oni sie dobrze maja i emigrować nie muszš , żrš się o stołki i spędza im sen z powiek , kto pod kim dołki kopie. Gdyby ich wynagrodzenia zalezne były od efektów pracy.....może stali by sie bardziej odpowiedzialni, a tak - kasa leci a oni sami sobie rzepkę skrobiš. To jest żałosne !

Zgadza sie wedlug nich wszystko jest ok. Zwroc uwage na jedna rzecz.My polacy to cierpliwy narod. Ktorys z rzadow w koncu obudzi sie z reka w nocniku gdy okaze sie, ze nie ma kto w tym kraju pracowac. Czytalem ostatnio no moze jakies dwa miechy temu wypowiedz przedsiebiorcy budowlanego, ze juz wtedy byl w stanie zatrudnic 80 ludzi u siebie w firmie, ale okazalo sie, ze w posredniaku nie ma ludzi. Owszem sa,ale jemu potrzebni sa ludzie do budowy a nie do komputera w biurze. Oznaki tej irytacji brakami perspektyw u nas w polsce juz sa. Kazdy kto choc troche zna sie na czymkolwiek wyjechal. Zobaczymy co bedzie za rok dwa. [%sig%]

ja myœlę że nie należy rozpatrywać tego w kategorii złe czy dobre. Sam bym raczej z powodów ekonomicznych nie wyemigrował. Może jednak nalezy na to spojrzeć z innej strony, to wydaje się smutne że polacy emigrujš z własnego kraju, musi więc być jakiœ powód że nie chcš tu zostać. Z pewnoœciš sš powody ekonomiczne. O ile jestem przeciwny ludziom którzy pojechali by do samego piekła byleby tylko żyć w luksusie, ale często za granicę wyjeżdżajš ludzie którzy poprostu chcš zapewnić byt swoim rodzinom, a niestety w kapitaliŸmie system jest bezwzględny i zmusza aby każdy kombinował jak może. Myœlę że ocena jednoznaczna: dobre lub złe mogłaby być niesprawiedliwa. Każdy przypadek powinien być rozpatrzony indywidualnie.

Jak pisalem wczesniej uwazam ze wina lezy po stronie zlych rzadow.Powiem wiecej bardzo zlych skoro nikomu nie zalezy na tym aby w 40mln kraju nie starac sie zatrzymac wyksztalconych ludzi chcacych pracowac a odsyla sie ich po studiach na tulaczke po swiecie liczac ze byc moze wroca. Po co maja wracac. Do czego?Do rydzyka i Leppera [%sig%]

Wszyscy politycy mówiš, że będzie lepiej, a my i tak wiemy że będzie Lepper. [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

Dzien Ziobry Panstfu [%sig%]

Bardzo dobrze ze wiara jedzie, przynajmniej wie ile mozna i za co zarobic, a nie ze za 800 brutto to sukces zyciowy. Podroze ksztalca. Pozdrawiam Igor

Dzieki. Chociaz jeden co mnie nie nazwal zdrajca tak jak poryty Ufita.Slyszalem ze cos tam wrozysz Igor? [%sig%]

Z tarota i z dekli w komisie :) [%sig%]

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

"Gospodarka to nie pacjent, którego można nieustanie operować" Ludwig Erhard

Wiciu, gdybyœ miał choć szczyptę ....., to byœ wiedział dlaczego, kto, po co, itp, itd. Ohhhh, wiciu wiciu. Choćbym odpowiedział na te wszystkie pytania, to i tak byłbym dla ciebie i tobie podobnych "poryty Ufita". Tyœ wyjechał i dobrze :-) . Pa ! Pozdro ps. "wiedza to potęga, lecz jeszcze większa potęga to jednoœć" Ufita

Siedz sobie Ufito w tym zafajdanym grajdole pracuj za miske ryzu i sluchaj Ojca rydzyka,a jak nie chcesz brac udzialu w dyskusji to idz na piwo. [%sig%]

Nie lapcie sie w siatki swojej pleciugi , kazdy ma to za czym podaza i nawet choc zdaje sie to nie mozliwe potrafimy sobie sami narobic na glowy.

zgadzam sie z poprzedkiami, ze rzad jest winny za masowa emigracje! i po czesci tez rozumiem, dlaczego tylu wyjezdza. Nie mniej jedno mnie smuci, bo gdyby wszyscy zostali i bylo by coraz gorzej , tak zle, ze powstal by wrecie bunt . I tych wszytskich zlodzieji by sie wlasnie pogonilo z Polski. Bylo by wrescie dobrze w Polsce (druga Irladnia?). ALe tak?? kto ma sie przeciwstawiac, kto ma cos zmienic?? Ci mlodzi inteligentni wyjechali i maja wszytsko w dupie. Nawet jak powstanie partia, ktora by wrescie porzadki chciala zaprowadzic- normalizacje. To kto na nia bedzie glosowal?? Sadze ze nikt!! Bo jej wyborca jest za granica. Lub inni ktorzy zostali i tak nie pojda glosowac , bo i po co?!? a moze po to aby wrescie porazdni ludzie tacy jak ja i TY , ktorzy tworza wiekszosc w Polsce , ktorym tak dobrze sie nie wodzi. Mogli ksztalotwac Panstwo pod siebie , pod patriotyzm, pod cele ulepszenia zycia nam i naszym dziecia. a tak nici z tego. jestem za tym aby wrescie rzadzili ludzie , ktorzy sie do tego nadaja, osoby ktora przedstawiaja wiekszosc spoleczenstwa.

Dobrze w Polsce, to bylo za Jagielonow. To se juz nie wrati !!!

nikt nie wierzy w bezpieczny rejon na 2012 :))))))))))))))))))))))

Padnš religie i inne dogmaty (w tym betonowo-"naukowe"), ale będzie wesoło :) [%sig%]

Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 20
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.