| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Neandertalczyk | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 11 |
|
Co sądzicie o tym że Neandertalczyk mógł założyć cywilizację Atlantydy ? Jego pojemność mózgu wynosiła 1600cm3 czyli trochę więcej niż my teraz.Podobno wyginął 50 000 lat temu podczas walki z lodowcem. A jeżeli trochę przetrwało ich i skolonizowało wyspę na Pacyfiku ?? Przecież on nie był naszym bezpośrednim przodkiem ???
|
|
|
Neandertalczyk wmieszał się rasę homo sapiens. Co do atlantydy -nie amm pojęcia. NIgdy się nie zastanawiąłem jaka rasa ją tworzyła.
|
|
|
Sprostowanie - w świetle najnowszych badań Neandertalczyk został wyrżnięty w pień przez Homo Sapiens, nigdy się z nim nie mieszając. Poza tym, objętość mózgu jeszcze o niczym nie świadczy.
|
|
|
Leto ma calkowita racje Neandertalczyk i Homo Sapiens to dwa "rozne gatunki" wiec niemogly miec razwm potomstwa.Czyli nie moze zachodzic powtarzalnosc formy.Jak wyginol Neandertalczyk dokladnie naukowcy nieznaja.
[%sig%]
|
|
|
co stego, że ich pojemność mózgu wynisiła 1600 cm3 jak napewno nie wykorzystywali go w 100%... ale napewno różnił się wiele od Homo Sapiensa
|
|
|
Leto, nieprawda , znajdowano szczątki hybryd ludzi i neandertalczyków.Według niektóryc uczonych część neandertalsów zmieszała się z przybyszami. wydaje mi się to wielce prawdopodobne...
|
|
|
Obecni jstnieje tylko jeden gatunek istot ludzkich(wiele ras ale jeden gatunek)ale nie zawsze tak bylo istnialy przynajmniej dwa gatunki.A jak wiadomo dwa rozne gatunki nie moga miec wspulnego potomstwa!!Ale prosze podaj mi tych naukowcow ktorzy tak twierdza bo to by byla prawdziwa rewolucja w nauce antropologow.
Przypomne scene z Gwiezdnych wojen-bar w ktorym mozna zobaczyc wszelkie istoty poza ziemskie grajacych,pijacychi rozmawiajacych ze soba. Obras ten oddaje prawie nasza ewolucyjna przeszlosc.Ta wisja wydaje sie dziwaczna gdy myslimy o naszych popszednikach w jaskini. Jednak ta metafora pozwala nam uzmyslowic sobie ze rozne gatunki mogly stabilni wspolzyc ze soba i dzielic tem sam system technologiczny,w gwiezdnych wojnach chodzilo o o bron laserowa i statki kosmiczne 100tysiecy lat temu srodkowopaleolityczny zestaw narzedzi kamiennych np.
To jest nonsensowne psostrzeganie jednego z tych dwoch gatunkow jako przotka drugiego.
[%sig%]
|
|
|
Oj, widzę, że ktoś tu ma poważne braki z biologii. :(( Oczywiście, że mogą istnieć hybrydy i wiele wspólczesnych gatunków ewoluowało drogą hybrydyzacji, nie tylko mutacji. Najbardziej znaną hubrydą jest muł. Oczywiście jest dzięki temu bezpłodny, ale zdarzały się sytuacje, gdy mulica miała źrebię z koniem.
Co zaś do znajdowania hybryd ludzko-neandertalskich... Hmmm... Może to was zaszokuje, ale skoro ludzie wspólcześni nam przejawiają zwichrowane preferencje seksualne, to nic nie przeszkadza, by uznać że nasi protoplaści też lubili czasem małą odmianę. A że popęd seksualny jest chyba najsilniejszy (dopóki go nie stłumiła cywilizacja), to napotkanie samicy Neandertalczyka w fazie rozrodczej mogło być sygnałem także dla przedstawicieli naszego gatunku. I odwrotnie... Choć odwrotnie to może nie - chcę wierzyć, że ludzie jednak potrafili lepiej ochraniać swoje samice.
|
|
|
Popend mozna miec do roznych gatunkowo samic/samcow bez wontpienia ale technicznie (genetycznie) sa nie mozliwe pewne" krzyzowki" np ludzka somica nie moze zajsc w ciaze z gorylem,choc genetyka tych dwoch gatunkow rozni sie o wlos
Ale sa wyjatki "podkontrola"np krolik-szczur.Niestety musze isc do pracy wiecej napisze jutro. poz
[%sig%]
|
|
|
No niewiem czytałem że Neandertalczyk na pewnym etapie odłączył się od Homo sapiens i szedł własnym tokiem ewolucyjnym aż do wymarcia. W skutek walki z lodowcem. Czytałem też gdzieś że osuwający się do morza lodowiec mógłby spowodować ogromną falę powodziową i ruchy tektoniczne...
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 11 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |