| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Kto używa naszych pieniędzy - problem z NBP ? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 51 |
|
Pienišdze leżš sobie w NBP. Ponoć jest ich tam całkiem sporo miliardów.
Czy one leżš sobie w sejfie, jak to powinno być po bożemu w
przyzwoitym banku, czy też NBP to stan konta na papierze i
wirtualne pienišdze, a prawdziwa gotówka jest gdzie indziej i kto inny
niż Polacy z niej korzysta ?
Kolejne pytanie: po co nam bank, w którym nie możemy zacišgać
pożyczek (tak osoby fizyczne, firmy, jak i instytucje państwowe) ?
|
|
|
Na razie jeszcze nie zarabiamy we frankach szwajcarskich, tylko w złotówkach, więc pomysł z przeliczaniem zdolnoci kredytowej na złotówki + 20% jest bardzo dobry, wobec ryzyka inflacji i koniecznoci spłacania kredytu w walucie obcej.
Na razie w Polsce nie ma (dużej) inflacji z uwagi na małš iloć pienišdza w gospodarce, ale najwyraniej bankowcy obawiajš się rzšdów PiS.
Poza tym Szwajcarzy widzš, że Polacy zacišgajš dużo kredytów we frankach szwajcarskich i ich obawy sš jak najbardziej uzasadnione.
Po raz kolejny stwierdzam, że bankowociš powinni zajmować się fachowcy, a nie politycy.
Sam skończyłem Finanse i Bankowoć na SGH (specjalizacja - ryzyko bankowe).
A ty Ufita jeste domorosłym filozofem.
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Wypraszam sobie fizolofem wiejskim to ja tu jestem. Ja bym zrobił najpierw masowš zbiórkę euro wród polaków, a potem zaczšłbym skupować złoto za to euro (przy skali narodowej skupu euro jego cena na pewno by wzrosła, więc zapłaciłbym ludziom mniej euro za to złoto) po takim wykupie złota i wypuszczeniu tylu euro, złoto by zdrożało a euro staniało. Państwo wyszłoby dużo do przodu i mielibymy troche kapitału.
|
|
|
D.W., to że skończyłe (tak mówisz) SGH, powinno cię zobowišzywać
do stosowania logiki. W twojej za wypowiedzi sš same brednie, powtarzasz
tylko to, co jest w artykule, więc nic nowego nie wnosisz.
Nie powiem, żeby się popisał znajomociš tematu.
Zresztš Aaron Balcerek też się nie popisuje, a ponoć profesor. Tylko tytułowi wstyd
przynosi.
Prawda w oczy kole i zaraz próbujesz obrażać "domorosłym".
Mnie to jednak nie dotyka, gdyż faktycznie filozofia to mój domowy, a nie
uniwersytecki konik.
Polityk też z ciebie rzaden, ale to jest uzasadnione - wszak jeste informatykiem,
a nie politykiem.
Zastosuj do oceny posunięć A.B. metodę "po owocach ich poznacie".
To jedyna niezawodna metoda, która cię nie zawiedzie.
Pozdro
ps. komisja sejmowa do zbadania sprawy NBP będzie powołana(mam nadzieję).
Dopiero się okaże, jakie tam jest bagno !
|
|
|
Ufita
Zła z pewnociš nie można głaskać, tylko kto to wie na pewno, czy taka Edyta Gepert jest zła, albo Jerzy Kluger - przyjaciel Papieża . A może Pietrzak ma więcej za uszami niż choćby te dwie osoby.
Aaaaaa, rozumiem.....Żyd jest z urodzenia zły , a reszta cacy.
Czasem wolałabym być facetem, taki " status" usprawiedliwiałby kopsa w nabiał, jak kto zasłuży, tak dla "wzmocnienia miłoci chrzecijańskiej" :))))
Pozdrawiam
ps. oki już zmykam z tego tematu :))))
|
|
|
Całkiem niezły jestem skoro napisałem to co w artykule, wcale go nie czytajšc.
A polityk ze mnie żaden, bo jestem prostolinijny i prawdomówny.
[%sig%]
|
|
Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl |
|
Co ostatnio ucichło o naszym bohaterze L. Balcyrewiczu.
Czas odwieżyć temat.
Pozdro
|
|
|
A masz jakie nowe informacje?
[%sig%]
|
|
|
Problem w tym, że nie mam.
Czyżby miał jednak zostać tam gdzie jest ?
Pozdro
|
|
|
Ciekawe na jak długo.
[%sig%]
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 51 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |