|
|
1. Pamiętaj, że od twojego wyboru zależy, co widzisz, co mylisz i co słyszysz. Jedna osoba
widzi filiżankę do połowy pustš, a druga do połowy pełnš. Jedna osoba widzi piękny ogród za
oknem, a druga brudnš szybę.
2. Codziennie sobie przypominaj, że TO ŻYCIE TO JEST TO, że masz ograniczony czas i chcesz
jak najlepiej go wykorzystać.
3. Codziennie potwierdzaj doskonałoć wszechwiata:
NIECHAJ BĘDZIE POZDROWIONA DOSKONAŁOĆ WSZECHWIATA!!
4. Codziennie przypomnij sobie, że wiat już jest piękny i nie trzeba go zmieniać. Możesz
natomiast zmienić siebie.
5. Jeżeli dopadnie cię chandra - jak najszybciej znajd sobie jakie zajęcie. Zajmij się czym
przez 5 minut, inwestujšc całš swojš energię. Po tych pięciu minutach poczujesz się lepiej.
6. Wiedz, że najlepszym sposobem na polepszenie własnego samopoczucia jest zrobienie
czego dla kogo innego.
7. Jeżeli dopadnie cię pokusa bycia nieszczęliwym przeczytaj poniższe słowa umierajšcego
starca:
Gdybym jeszcze raz miał przeżyć moje życie, tym razem usiłowałbym popełniać więcej błędów.
Nie starałbym się być taki doskonały. Więcej bym odpoczywał. Rozluniałbym się, byłbym bardziej
beztroski i wiele spraw traktował poważniej. Byłbym bardziej szalony.
Wykorzystywałbym więcej szans, więcej bym podróżował, przewędrował więcej gór,
przypłynšł więcej rzek, odwiedził więcej nie znanych mi miejsc. Jadłbym więcej lodów, a mniej
sałaty.
Miałbym więcej prawdziwych, a mniej wydumanych zmartwień!
Prawda jest taka, że byłem jednym z ludzi, którzy godzina za godzinš, dzień za dniem,
pędzili asekuracyjny tryb życia, roztropny i przemylany. Och, gdybym znowu mógł przeżyć moje
życie, delektowałbym się każdš chwilš.
Byłem jednym z tych, którzy nigdzie nie ruszajš się bez termometru, termoforu, wody do
płukania gardła, płaszcza przeciwdeszczowego i spadochronu. Gdybym miał jeszcze raz przeżyć
moje życie, tym razem podróżowałbym z małym bagażem.
Gdybym miał jeszcze raz przeżyć życie, wiosnš wyskakiwałbym boso z łóżka, a jesieniš
wstawał póniej, więcej bym jedził na karuzeli, obejrzał więcej wschodów słońca i więcej bym
się bawił z dziećmi. Gdybym miał przeżyć życie od nowa...
Ale nie przeżyję.
|