Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
o UFO (tak W, jeszcze trochę tu pobędę)
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 16

Artykuł z pewnej strony: Czy zastanawialiście się kiedyś kto najczęściej "widuje" niezidentyfikowane obiekty latające (unidentified flying object) popularnie znane jako UFO ? Otóż najczęściej UFO jest widywane nad terytorium Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej. Można to wytłumaczyć olbrzymią powierzchnią tego, zajmującego pół kontynentu, kraju. - kto wie może "obcym" najłatwiej jest trafiać na szczególnie duże kraje, jednak np. Chiny są dużo większe i prawdopodobieństwo wylądowania właśnie w Chinach jest proporcjonalnie większe. Prawdopodobieństwo że przybysz spoza ziemi zostanie zauważony właśnie przez Chińczyka jest jak jeden do pięciu (co piąty człowiek jest Chińczykiem). Jednak to właśnie Amerykanie doznali największej ilości "kosmicznych objawień". Może to właśnie Amerykanie ze swoją słynną wolnością słowa (wynikającą ze słynnej pierwszej poprawki do konstytucji) jako jedyni nie boją się publicznie przyznawać do "bliskich spotkań 3-go stopnia". Może w USA psychiatrzy są bardziej pobłażliwi dla osób utrzymujących rzekome kontakty z Innymi niż ich koledzy po fachu z innych krajów. Osobiście uważam że główną przyczyną silnej wiary amerykanów w istnienie ścisłych kontaktów między cywilizacjami naszą i kosmiczną jest specyficzna potrzeba utrzymywania kontaktów z istotą wyższą, lepszą, mądrzejszą, słowem z rodzajem absolutu, bytu o boskim charakterze. Społeczeństwo amerykańskie jest obecnie silnie zlaicyzowane, kościoły często świecą pustkami. Wielu utraciło wiarę lub nigdy nie było wychowywane w duchu jakiejś religii. Prawdopodobnie to właśnie tutaj bierze swój początek "kult" UFO. Olbrzymia ilość sekt kosmologicznych upatruje się zbawienia wprost z rąk przybyszów z kosmosu. Dwa lata temu w czasie obserwowanego z Ziemi przelotu komety Halle-Boppe'a duża grupa ludzi, wierzących że dostąpią spotkania się z kosmitami którzy przeniosą ich do innego, lepszego świata, popełniła samobójstwo. Przybysze z zaświatów to forma "religii" wyjątkowo atrakcyjnej dla przyzwyczajonego do wygodnego życia społeczeństwa. Religia o charakterze ufologicznym ma tą "przewagę" nad religiami w ścisłym tego słowa znaczeniu, że wyznawcy UFO nie są obłożeni żadnym tradycyjnym, wielowiekowym, zbiorem reguł i ograniczeń, nie nakłada na wyznawców pęt żadnego dekalogu żadnego prawa objawionego. Każdy wierzy takich kosmitów w jakich chce i co ważniejsze wierzy w nich jak chce. Kultura Amerykańska dla Europejczyków często jawi się jako kultura festynów Mc'Donalda i ogólnie rzecz biorąc komercyjnego, plastikowego, kiczowatego świata. Kultura i styl życia amerykanów dopuszczają możliwość wiary w UFO. W większości krajów Europy człowiek publicznie przyznający się do wiary w "zielone ludziki" naraża się na śmieszność i nierzadko na "śmierć społeczną" . Przyznawanie się do wiary lub co gorsza do spotkań z kosmitami jest w naszym społeczeństwie po prostu niesmaczne. Jednak amerykanie wcale nie wstydzą się tego że "Elvis wcale nie umarł - tylko został porwany przez kosmitów", oraz nie boją się stanowczo zaprotestować przeciwko "ukrywaniu przez armię i władze federalne statków i ciał kosmitów którzy nie przeżyli spotkania z ziemianami", oraz chętnie przystępują do stowarzyszeń "na rzecz tolerancji wobec UFO" i komitetów "ds. otwarcia dla publiczności strefy 11". Gdy obserwuje Amerykańskie "zapatrzenie" w UFO zaczynam się zastanawiać dlaczego akurat w tym kraju tylu ludzi ogarnęła zbiorowa psychoza. Czasem dochodzę do optymistycznego wniosku, że to ja dałem się nabrać i że Amerykanie to ludzie obdarzeni nie tylko wyobraźnią ale i poczuciem humoru i że to my sztywni i konserwatywni Europejczycy nie rozumiemy żartu o rzekomych "bliskich spotkaniach 3-go stopnia" i zżymając się na tych oszołomów robimy ich muzeom UFO darmową reklamę . Być może nie jestem w stanie całej sprawy ogarnąć ponieważ "obcy" wszczepili mi do głowy implant , platynową płytkę która sprawia że w nich po prostu nie wierzę...

A ja myślę, ze Amerykanie sa po prostu bardziej otwarci na rozmowy o nieznanym, kontrowersyjnym. A w Chinach działy sie i dzieją zdarzenia zwiazane z obserwacja i spotkaniami nieznanej cywilizacji czy pojazdów, ale jak wiadomo te informacje szczątkowo do nas docieraja. Na któryms watku była mowa o zatajaniu takich informacji w tej czesci świata. Słyszałeś o plemieniu Dropów? A psycholi jest po równo na wschodzie i na zachodzie. pozdrawiam. [%sig%]

PTR - świetny artykół. czy mógłbym dostać źródło dokładne??? Pozdrawiam :) Trzymajcie się cieplutko :)

Oczywiście Brat:) oto adres strony: http://www.tkchopin.pl/~lifeinuniverse/main.php?body=dream

Duża niewiedza autora artykułu: "Chiny są dużo większe i prawdopodobieństwo wylądowania właśnie w Chinach jest proporcjonalnie większe" I wiara w chinach w ufo jest dużo większa. Jest tam prawie tyle samo ,jak nie więcej , doniesień o UFO. W chinach wiara w UFO jest zakorzeniona iod stuleci , stąd taka facynacja tym zjawiskiem tam. Ten wstęp uświadamia mnie jakiego typu to artykuł. Nie podchodzi obiektywnie do wyarzenia. NIe będę czytał dalej.

O Winter skoro masz takie informacje też podziel się źródłem bardziej wiarygodnym od źródła PTR :) :D :D :D :) Nie sądzę, że takowe posiadasz ale może mnie zaskoczysz???????? Podaj źródło wiedzy. PTR Dzięki :) Kolorowych snów :)

Hmm... czemu nikt tutaj nic nie napisał??? Pozdrawiam :) Trzymajcie się cieplutko :)

Wlasciwie to czemu UFO nie laduje u nas czesciej w polsce?? hmm.. wiadomo ze pojawia sie w Gdansku i Łodzi tak mi sie wydaje , ja 4 lata temu widzialem UFO w Tarnowie niedaleko mojego osiedla... Pozdrawiam

Nie no winter, ma racje w Chinach bardzo często widuje się i mówi o ufo. Ale to są Chiny, a nie USA i sprawa jest jasna.

Nie byłbym taki pewien jak Wy, że chodzi tu o wolność słowa. I nawet nie dlatego, że uważam, że nie ma żadnych "bliskich spotkań", ale dlatego, że władze Chin byłyby zachwycone gdyby ludność zajęła się problemem nieistotnym i przestała się interesować polityką. Winter mylisz się. Ten artykuł podchodzi obiektywnie do problemu, ale z tego, że ktoś twierdzi że w coś wierzy, nie jest tu wyciągnięty wniosek, że skoro wierzy, to znaczy że wie. A chyba Wy, którzy tak bardzo nie lubicie Forum Katolik potraficie docenić takie podejście sceptyczne. hehe A swoją drogą... Zapraszam do obejrzenia dokumentu, który co kilka dni puszcza Discovery "Krytycznym okiem". Odpowiedzcie sobie dlaczego zainteresowanie Roosvell pojawiło się dopiero na początku lat 80. a nie w latach 50. Bo właśnie dopiero na początku lat 80. powstał mit o Roosvell.

W Chinach zainteresowanie UFO ma podłoże kulturowe. Istnieją liczne legendy o istotach mających swe bazy w górach i poruszających się swymi pojadami do gwiazd. W taką podróż został kiedyś zabrany jeden z Chińskich Cesarzy. Pozatym są liczne doniesienia o obiektach na niebie w Chińskich kronikach średniowiecznych.TO w połączeniu z napływem i wzrostem znaczenia kultury amerykańskiej, która ma włąsny kult UFO , prowadzi do wielkiego zaciekawienia tym zjawiskiem przez ludzi. Co nie zmienia faktu, że owszem , włądzom może zależeć na tym.

Hmm... Winter... ponawiam pytanie - skąd masz te informację. proszę o adres strony lub tytuł książki. I tylko to mnie interesuje. Pozdrawiam :) Trzymajcie się cieplutko :)

M. in. z programu discovery ; )

Winterze Discovery ostatnio nawróciło się na Rozum. Co prawda jeszcze rok temu było tam mnóstwo "dokumentów" o UFO. Natomiast dziś Discovery puszcza już tylko te dokumenty o UFO, które analizują baaardzo sceptycznie... ludzi, którzy twierdzą, że widzieli UFO.

Oglądałem to jakieś pare miesięcy temu. Pokazywali nawet ryciny pojazdów - dysków na chińskich zwojach. Tam była też kronika o Cesarzu, którego bogowie zabrali latającym pojazdem w podróż kosmiczną .Więc artykuł , który przedstawiłeś nie podchodzi do problemu uwzględniając wszystkie fakty, a te które mu pasują.

Kronika? A czy była w oryginale? I Ty zarzucasz biblii fałszerstwo?? A czy na Disc nie mogli się pomylic i powiedzieć głiupot?? Pozdrawiam :) Trzymajcie się cieplutko :)
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 16
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.