| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Zwoje znad Morza Matrwego | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 29 |
|
Kto wie coć ciekawego niech podzieli się informacją na ten temat
|
|
|
Tak, alfa26, roześlij to do każdego i zamknijmy tę kolejną, żałosną "dyskusję", bo tacy jak Marcin mają rację.... Tacy, jak Sew, też - post z 07/09 14:02. Podpisuję się rękoma, nogami, ogonem, mackami, piórem z końca skrzydła oraz tylną płetwą.
|
|
|
Rację Leto? Hmm... No to ciekawei Wasza racja wygląda. Co powtarzacie mi w kółko? Bo nie dotarło to do mnie. Z jakich powodów nie wiem. Może uznałem to za żart?
Pozdrawiam :) Trzymajcie się cieplutko :)
|
|
|
Nie wiem zbytnio co chodzi w tej dyskusji, ale przeczytałam pierwszy post, w którym jest napisane, aby napisać coś ciekawego o zwojach. Mam przy sobie bardzo obszerny o tym artykuł, więc napiszę co nie co.
"Z informacji zawartych w znalezionych tekstach wynika, że założycielem sekty był człowiek nazywany Nuczycielem Sprawiedliwości. Duchowy przywódca esseńczyków, prześladowany przez tajemniczego Niegodziwegi Kapłana udał się na pustynię. Tam założył wspólnotę żyjącą wg. własnych reguł. Do dziś historycy próbują ustalić, kim były owe tajemnicze postacie, o których mowa w zwojach. Najbardziej kontrowersyjną hipotezę postawił Andre Dupont-Semmer. Według niej Nauczyciel Sprawiedliwości jest nikim innym, tylko Nauczycielem z Galilei czyli Jezusem." Podobieństw jest wiele np. obaj głosili ubóstwo, miłość do bliźniego, przedstawiali się jako Mesjasze, zostali skazani na śmierć itp. "Są jednak ludzie, którzy mają odmienne zdanie niż Andre. Jako jeden z argumentów przedstawiają odmienne cechy osobowości Jezusa i głoszonych przez niego nauk. Według historyków nauczyciel z Galilei kładł większy nacisk na przykazania miłości. A do ascezy i czystości rytualnej-miał dość liberalne podejście. Taki porządek wartości nie odpowiada wierze Nauczyciela Sprawiedliwości z Kumranu, dla którego właśnie asceza i czystość rytualna były podstawowymi wymaganiami pozwalającym wejść do Królestwa Niebieskiego."
Pozdrawiam, jak coś będzie was jeszcze interesowało to napiszę:) Na razie:)
|
|
|
Interesujące spostrzeżenia - bo do mnie np. dotarły strzępki informacji, że w "Ewangeliach apokryficznych" znalezionych w Qmran (np. Ew. Tomasza) są zapisy o tym, że Jezus miał żonę !! Jak to w takim razie połączyć z tym, co Ty piszesz...?
|
|
|
apokryficzne szczątki z Qumran zawierały wg moich źródeł < bynajmniej nie mówię tutaj o gazetce parafialnej ;) > tylko i wyłącznie potwierdzenie Ewangelii...
Pozdrawiam :)
|
|
|
Zgadzam się z Wielkim Bratem;) Tylko potwierdzenie się tam znalazło.
|
|
|
:) Dziękuję za poparcie Aniu :D :D :D :) Trzymaj się cieplutko :) pozdrawiam :)
|
|
|
Osobliwe... No cóż, może ja czytałem opracowania innych zwojów.
|
|
|
Hmm... Leto. Bo właściwie tutaj zachodzi sytuacja taka jaką już opowiadałem: o pojawieniu się goliatów i o trzech różnych tłumaczeniach tego samego...
Ale w sumie to odnaleziono prawdziwe fragmenty Ewangelii... :)
Pozdrawiam :)
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 29 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |