Informacje z
www.apokalipsy.fora.pl
Chociaż trwa spór co do tego kiedy to się wszystko zaczęło, 2 listopada (przypis mój - 2000r) osoba zwšca siebie "Czasopodróżnikiem_00", a póniej "Johnem Titorem" oznajmiła na publicznym forum internetowym, że jest podróżnikiem w czasie pochodzšcym z roku 2036. Jednš z pierwszych rzeczy jakie zrobił, John Titor, było rozesłanie fotografii swojego wechikułu czasu i opisu jego działania (byłbym wdzięczny za wygrzebanie na stronie głównej tych rzeczy - przyp.mój). Wraz z upływem czasu coraz więcej ludzi zaczęło pytać go, co go tu sprowadziło. Pytano go też o fizyczne podstawy podróży w czasie i o to, co sšdzi o naszych czasach. John Titor umieszczał swoje wiadomoci równiez na innych forach, w tym na stronie Arta Bella. 24 marca 2001 roku John Titor ogłosił, że szykuje się do opuszczenia naszego czasu i powrotu do roku 2036. Po tym anonsie nikt już więcej o nim nie słyszał . Spekulacje i próby ustalenia kim był i dlaczego ujawnił się w internecie, trwajš do dzisiaj. Najprociej byłoby odrzucić to jako mistyfikacje, jednak większoć ludzi którzy czytajš te listy, zgadza się, że w Johnie Titorze i w tym, co przekazał, jest co niezwykłego. Co więcej, John wygłosił szereg przepowiedni i komentarzy, które zdajš się o dziwo sprawdzać. Kiedy będziecie państwo to czytali, proszę pamiętać, że to wszystko zostało napisane przed 11 wrzenia, przed katastrofa promu kosmicznego Columbia oraz przed drugš wojnš w Zatoce Perskiej. Wielu ludzi sšdzi, że John mógł wiedzieć o tych wydarzeniach i nawišzał do nich, nie mówišc o nich wprost. Panuje równiez powszechna zgoda co do jego kilku przepowiedni na temat przyszłych odkryć w fizyce, które zmaterializowały się, tak jak to podał. Oto krótki wybór niektórych sporód wielu pytań, jakie mu zadano. Ich pełny zbiór jest dostępny pod adresem: [[http://www.johntitor.com]]
Zarzšdca strony internetowej.
OPOWIEĆ O PODRÓŻNIKU W CZASIE, JOHNIE TITORZE.
John Titor : [w odpowiedzi na szereg pytań] Chociaż nie istniejš żadne osobiste powody mojego pobytu tutaj i prowadzenia z państwem dyskusji, najbardziej zależy mi na tym, abycie zdali sobie sprawę z możliwoci podróży w czasie. Jestecie w stanie zmienić swój bieg czasu na lepszy lub gorszy, podobnie jak ja. Chociaż wiem, że to, co powiem, znacznie zmniejszy zainteresowanie mojš osobš jako podróżnikiem w czasie, przedstawię zasady których się trzymam:
1. Nie ujawnię żadnych informacji, które umozliwiš komu czerpanie z nich osobistych korzyci. Oznacza to, że nie będzie żadnych danych o kursach akcji lub dotyczšcych rozgrywek sportowych.
2. Nie ujawnię zadnych szczegółowych informacji, które pozwoliłyby komu na uniknięcie przypadkowej smierci. Oznacza to, ze nie będzie żadnych informacji o trzęsieniach ziemi lub zamachach bombowych (przyp.mój - ciekawe że wyszczególnione sš akurat te dwie rzeczy...)
3. Nie ujawnię żadnych informacji które mogłyby zmienić jakiekolwiek przyszłe działania indywidualnych ludzi, a także zagrozić ich rodzinom i dobru. Nie ujawnię nazwisk ani wydarzeń zwišzanych z poszczególnymi ludmi.
Przejdmy teraz do fizyki. Paradoks dziadka(1 - przypisy na dole arta) jest niemożliwy. Tak naprawde to żaden paradoks nie jest możliwy. Teoria Everetta-Wheelera-Grahama (2) lub inaczej teoria wielokrotnego swiata jest prawdziwa. Wszelkie możliwe stany kwantowe, wydarzenia, możliwoci i rezultaty sš rzeczywiste, końcowe i zachodzšce. Szansa, że wszystko gdzies w jakim czasie zachodzi w superwszechwiecie wynosi 100%. (dla wszystkich waszych naukowców, gdyby kot Schrodingera(3) miał wechikuł czasu, mogłoby go wogóle nie być w tym pudle). Tak więc istnieje linia wiata w którym zyjecie, i inna, do którego udalicie się, aby zabić swojego krewniaka. Różnice między wiatami mierzone z perspektywy podróżnika w czasie wyrażajš się w kategoriach procentowej rozbieżnoci. Im większa rozbieżnoć, tym mniej "prawdopodobnie" przedstawia się docelowa linia wiata w porównaniu z liniš oryginalnego swiata.
Pytanie : Co pamiętasz z roku 2036?
JT: Trudno jest opisać rok 2036 w szczegółach bez powięcania dłuższej chwili na wyjasnienie, dlaczego wszystko jest takie różne. W roku 2036 mieszkam w rodkowej Florydzie wraz z rodzinš i aktualnie stacjonuje w bazie wojskowej w Tampie. Wojna wiatowa z roku 2015 zabiła prawie 3 miliardy ludzi. Ludzie którzy ocaleli bardzo zblizyli się do siebie. Życie koncentruje się w rodzinnym gronie, a dopiero potem w ramach społeczeństwa. Nie potrafię nawet wyobrazić sobie życia w odległoci kilkuset mil od moich rodziców. Nie ma dużych przemysłowych kompleksów wytwarzajšcych masę bezużytecznej żywnoci i przedmiotów przeznaczonych do rekreacji. Żywnoc jest wytwarzana i sprzedawana w warunkach lokalnych. Ludzie znaczniej więcej czasu powięcajš na czytanie i rozmowy. Religia jest traktowana poważnie i każdy potrafi mnożyć i dzielić w pamięci (przyp. mój - rzeczywicie, dzisiaj nawet wykształceni ludzie często nie potrafiš tych elementarnych działań przeprowadzić w pamięci - smutne...). Styl zycia tak bardzo się zmienił w cišgu mojego życia, że trudno jest zdefiniować "normalny" dzień. Kiedy miałem trzynacie lat, byłem żołnierzem. Jako nastolatek pomagałem ojcu w przemycaniu towarów. Poszedłem do college'u w wieku trzydziestu jeden lat i wkrótce potem zacišgnšlem się do "podrózy w czasie". Wydaje mi się, że przeciętny dzień w roku 2036 wyglšda tak jak przeciętny dzień na farmie. W roku 2004-2005 w Stanach Zjednoczonych rozpoczęla się wojna domowa, która nasilała się i słabła przez dziesięć lat. W roku 2015 Rosja przeprowadziła atak jšdrowy na główne miasta Stanów Zjednoczonych (co z mojej perspektywy jest "drugš stronš" wojny domowej), Chin i Europy. Stany Zjednoczone przeprowadziły kontratak. Amerykańskie miasta zostały zniszczone i wraz z nimi AFE (American Federal Empire - Amerykańskie Imperium Federalne)... tak więc my (ludzie z prowincji) wygrywamy. Unia Europejska i Chiny również zostały zniszczone. Rosja jest obecnie naszym największym partnerem handlowym, za Kapitol został przeniesiony do Omaha w stanie Nebraska. Jednym z głównych powodów lokalnej produkcji żywnoci jest zatrucie rodowiska, choroby i promieniowanie. Czynimy wszystko, co w naszej mocy, aby oczycić rodowisko. Woda jest wytwarzana na poziomie lokalnej społecznoci. Spożywamy mięso które sami wyhodujemy. Po wojnie nowe społecznoci zebrały się wokół orodków uniwersyteckich, gdzie były biblioteki . Do szkoły chodziłem w Forcie UF, który nosi obecnie nazwę Uniwersytetu Florydy. Jest niewiele różnic, z wyjštkiem tego, ze służba wojskowa wypełnia dużš częć ludzkiego zycia i spędzamy dużo czasu na polu i farmach w "uniwersytecie" lub forcie. Po wojnie zmieniono konstytucje. Mamy pięciu prezydentów, którzy sš wybierani na różne okresy czasu i odwoływani. Wiceprezydentem jest przewodniczšcy senatu, który jest wybierany w osobnych wyborach.
Pytanie : Do czego sš wykorzystywane podróże w czasie?
JT : Obecnie wykorzystywane sš do zbierania informacji lub "rzeczy" pomocnych w przywracaniu wiata do normalnoci po III wojnie wiatowej. W moim wiecie nie zyje się łatwo. Żyjemy w wiecie dwiagajšcym się z pożogi wojennej, próbujšcym uwolnić się od trucizn, zniszczeń i nienawici. Wszystko to zawdzięczamy sposobowi mylenia i działaniom ludzi, którzy żyjš w waszym wiecie, martwiš się o kursy giełdowe i o to, które akcje kupic i czy nieznajomy z internetu kłamie, czy nie. Wierzę, że trudnoci i wyzwania kształtujš charakter i społeczeństwo. Moje pierwsze dowiadczenia wojenne pojawiły się, kiedy w wieku trzynastu lat wstapiłem do jednostki piechoty rutowej (to znaczy uzbrojonej w dubeltówki - przyp. tłum.). Przez cztery lata służyłem jako "buntownik", widziałem, jak setki ludzi ginš od kul, palš się żywcem lub wykrwawiajš na mierć. Wiem dokładnie, gdzie byłem, i pamiętam wszystkie szczegóły momentu, w którym pierwsze głowice nuklearne zaczęły spadać na Jacksonville. Znam ból i żal z powodu tego że nie zadziałano wystarczajšco szybko, i kto kochany umarł na raka mózgu będšcego następstwem wojny, która nic nie dała. Jak możecie krytykować mnie za konflikty, które dotyczš was [rakcja na pretensje wywołane wczesniejszymi przekazami - przyp.red.]? Codziennie obserwuję co robicie jako społeczeństwo. W czasie kiedy siedzicie i gapicie się, jak wasza konstytucja jest wam wydzierana, zajadacie się zatrutš żwynociš i kupujecie nikomu niepotrzebne produkty . Czy na tym polega "uniwersalne prawo", na które się powołujecie? Być może powinienem wam wyznać mała tajemnicę. Nikt z przyszłoci was nie lubi. Na wasze czasy spoglšda się jako na okres leniwych, zapatrzonych w siebie, obywatelsko ignoranckich owiec . Może powinnicie mniej zajmować sie mnš, a bardziej sobš, swoim statusem. Wyobracie sobie, że jestecie Żydami i macie mozliwoć przeniesienia się w czasie do Niemiec w roku 1935. Widzicie, że wszystko, co was otacza, wzorce mylenia i działania, prowadzi nieuchronnie do ogromu krzywd, mierci i zniszczeń, które nadejda już za kilka lat. Macie tę przewagę, że wiecie, co się stanie, lecz nikt nie chce was słuchać. W rzeczywistoci będš sšdzili, ze jestecie niespełna rozumu, za sytuacje, które opisujecie nie mogš się wydarzyć. To co czuję to nie gniew, ale smutek, że nie dostrzegacie tego, co ja widzę.
Pytanie : Jakie wydarzenie zainicjowało wojne? Czy mozna temu zapobiec?
JT : Wojna jest wynikiem błędnej polityki i desperacji zachodniego przywództwa w czasie wojny domowej w USA. Tak, sšdze, że moglibycie to powstrzymać.
Pytanie : Czy w tej wojnie zostanie użyta broń chemiczna i biologiczna? Czy użyto broni majšcych wpływ na ludzki umysł?
JT : Tak, użyto broni biologicznej i chemicznej, ale żadnych broni kontrolujšcych umysł. Były jednak nowe "nie zabójcze" bronie, które okazały się w rzeczywistoci bardzo zabójcze.
Pytanie : Czy w roku 2036 wcišz isniej społeczne uprzedzenia?
JT : Tak, istniejš. Jednak, aczkolwiek może zabrzmi to dziwnie, sš one użyteczne. Po pierwsze, musicie zdac sobie sprawę, że wasze i moje dowiadczenia z "uprzedzeniami" sš różne. Scharakteryzowałbym nietolerancje, którš tu macie, jako wyrastajšcš z ignorancji i strachu. Zauważyłem, że w waszym czasie ludzie z bezpodstawnymi i irracjonalnymi lękami dotyczšcymi ich towarzyszy cieszš się luksusem niesprawdzalnoci swoich przekonań. Po wojnie większoc uprzedzeń, jakie teraz macie, została zmieciona z koniecznoci. Ludzie musieli pracować i walczyć razem, aby przetrwać. To otworzyło wszystkim oczy na wartoć człowieka. Jakš różnice czyni kolor skóry człowieka, kiedy obaj walczycie przeciw temu samemu wrogowi, o przetrwanie, lub obaj staracie się znaleć wodę bšd wyhodować pożywienie? W moim swiecie, jesli człowiek nie przykłada się do pracy na rzecz społeczeństwa, mamy do niego uprzedzenie, jako że jest dla nas ciężarem. Uczucie wstydu, jakiego kto taki dowiadcza, powoduje że zdaje on sobie sprawę ze swojej odpowiedzialnoci.
Pytanie : Czy w roku 2011 powstał nowy wiatowy rzšd?
JT : W moim swiecie w roku 2011 Stany Zjednoczone były w połowie wojny domowej, która wywarła dramatyczny wpływ na większoć zachodnich rzšdów.
Pytanie : Wcišz wydaje mi się, ze istnieje duże prawdopodobnieństwo nuklearnego ataku Rosji na Stany Zjednoczone. Trudno sobie wyobrazić, że to się stanie tutaj i że bedzie mozna być tutaj tego swiadkiem.
JT : Racja, ale chciałbym dodac pewnš poprawkę do takiego poglšdu. Wrogiem Rosji w Stanach Zjednoczonych nie jest przeciętny obywatel. Wrogiem Rosji jest rzšd Stanów Zjednoczonych.
Pytanie: Czy obecne stosunki pomiędzy Arabami i Żydami majš co wspólnego z wojnš?
JT: Prawdziwy zamęt na wiecie rozpoczšł się wraz z destabilizacjš Zachodu w następstwie upodlajšcej polityki zagranicznej Stanów Zjednoczonych i jej konsekwencji. Stanie się to wyrane około roku 2004, kiedy to niepokoje społeczne doprowadzajš do powtórnych wyborów prezydenckich. Żydowska ludnoć w Izraelu nie jest przygotowana do prawdziwej, ofensywnej wojny. Sš przygotowani do ostatecznej obrony. Zmienne poparcie Zachodu dla Izraela jest tym, co da sšsiadom Izraela zachęte do ataku. Ostatecznym rodkiem dla defensywnego Izraela i jego ofensywnych arabskich sšsiadów jest użycie broni masowego rażenia. W ogólnym schemacie wydarzeń wojna na rodkowym wschodzie stanowi częc tego, co ma nadejć, ale nie jest tego przyczynš.
Pytanie: Czy w roku 2012 wydarzyło się cos ważnego? Słyszałem opowieci o końcu wiata?
JT : W moim roku 2012 miałem 14 lat i większoc czasu powięcałem na bieganie i chowanie się w lasach i nabrzeżach rzek rodkowej Florydy. Wojna domowa trwała już siódmy rok, a wojna wiatowa miała wybuchnšć dopiero za 3 lata. Tak, w roku 2012 majš miejsce niezwykłe wydarzenia, ale nie sš one przyczynš końca wiata. Niestety, jak już zaznaczyłem, nie będe omawiał wydarzeń, na które wy albo ja możemy mieć wpływ. Ważne jest, aby były one niespodziankš. Być może znana jest wam histora Morza Czerwonego i Egipcjan?
Pytanie : w jaki sposób Arabowie i Żydzi wplštuja się w wojne domowš w Stanach Zjednoczonych?
JT : Oni nie sš bezporednio zamieszani w tš wojnę, ale sytuacja polityczna zależy od stabilnoci Zachodu, która załamała się w roku 2005.
Pytanie : Kraje arabskie posiadajš przypuszczalnie bronie masowego rażenia. Czy stosujš je przeciwko Ameryce?
JT : Nie, nie przeciwko Ameryce, ale przeciwko sobie
Pytanie : Gdzie jest nowy Kapitol Stanów Zjednoczonych?
JT : W Omaha, w stanie Nebraska. Po wojnie Stany zjednoczone rozpadły się na pięć różnych regionów, w zależnoci od różnych czynników oraz celów wojskowych, które miał każdy z nich. Zrodził się potężny gniew przeciwko rzšdowi federalnemu i odnowienie praw stanowych stało się sprawš pierwszorzędnej wagi, jednak w ramach próby stworzenia.ekonomicznego rzšdu, przywódcy polityczni i wojskowi zdecydowali się na utrzymanie ostatniego Konstytucyjnego Kongresu w celu zademonstrowania psychologicznej więzi ze starym systemem. W czasach tego kongresu przywódcy odkryli, że stworzenie nowej, lepszej formy rzšdów jest niemożliwe. Oryginalna konstytucja nie stanowiła problemu, a jedynie ignorancja ludzi, którzy zyli w ramach jej przepisów. Rok 2008 był przełomowš datš, ponieważ wszyscy ludzie zrozumieli, że wiat w którym zyli, skończył się. Wojna domowa w Stanach Zjednoczonych wybuchnie na przełomie lat 2004-2005. Opisałbym to jako co w rodzaju comiesięcznych zdarzeń typu Waco (4), które będa coraz bardziej się nasilać . Konflikt w roku 2012 wcišgnie wszystkich obywateli Stanów Zjednoczonych i zakończy się w roku 2015 krótkotrwałš wojnš wiatowš.
Pytanie : Czy mógłby opowiedzieć nam co osobistego ze swojej przeszłoci?
JT : Urodziłem się w roku 1998, tak więc mam pewne wspólne z wami wspomnienia z dzieciństwa. Pamiętam, że byłem na Boże Narodzenie w Disny World, pamiętam tez chodzenie na plaże w Daytonie. Kiedy wybuchł domowy "konflikt" i zaczšł się pogłębiać, jedni decydowali się na pozostanie w miastach i utratę większoci swoich praw obywatelskich pod pretekstem zapewnienia bezpieczeństwa, a drudzy opuszczali je i udawali się w bardziej izolowane tereny wiejskie . Nasz dom został raz przeszukany, a sšsiedzi mieszkajšcy po drugiej stronie ulicy zostali z jakiego nieznanego powodu aresztowani, i włanie to skłoniło mojego ojca do opuszczenia miasta. W okresie między 8 a 12 rokiem zycia mieszkalimy poza miastem i większoć czasu spędzalimy razem z innymi rodzinami wród społecznoci farmerów, unikajšc w ten sposób konfliktów z policjš federalnš i gwardiš narodowš. Już wtedy było jasne, że nie wrócimy do tego, co mielimy, a podział na "miasta" i "prowincje" był już wyranie zarysowany . Mój ojciec zarabiał na zycie składaniem 12-woltowych układów elektrycznych oraz przemytem droga wodnš "towarów" wzdłuż wybrzeży Florydy, a ja większoc czasu powięcałem na pomaganie mu. Zdecydowanie otwarte walki były już wówczas pospolite i w roku 2011 wstšpiłem do jednostki piechoty rutowej. Służyłem w jednostce "Fighting Diamondbacks" przez prawie 4 lata (mam z tego okresu ubytek słuch w prawym uchu). Wojna domowa zakończyła się w roku 2015, kiedy Rosja zaatakowała miasta Stanów Zjednoczonych (naszych wrógów), Chiny i Europę. Mimo iż moje dzieciństwo może wydawać się bardzo złe, nie zamieniłbym go na na inne.
Afryka w roku 2036 nie jest miejscem bezpiecznym, aczkolwiek powiedziałbym że powoli dwiga się z upadku.
Rosja i Chiny zawsze miały bardzo dziwne stosunku. Nawet obecnie serwowane wiadomoci wskazujš, że cišgłe zawieranie paktów wojskowych, starcia przygraniczne i przeludnienie doprowadzš w końcu do wrogich działań.. Zachód stanie się bardzo niestabilny, co pozwoli Chinom na politykę "ekspansji". Zakładam, że wszyscy jestecie wiadomi tego, ze Chiny majš tym momencie miliony żołnierzy, którzy wiedzš, ze nigdy nie będš mogli znalec sobie żon . Atak na Europę jest reakcjš na zunifikowanš armię europejskš która koncentruje się na wschód od Niemiec (motyw Polski?-przyp. mój) . Prosze równiez pamiętać o tym, ze z mojego punktu widzenia Rosja zaatakowała mojego wroga, który znajdował się w amerykańskich miastach. Tak, Stany Zjednoczone kontraatakowały.
Australia jest interesujšca z powodu tego, co nie jest znane. Po wojnie Australijczycy nie byli zbyt chętni do współpracy, zbyt przyjani (i nie mozna mieć do nich o to pretensji). Wiadomo, że odparli chińskš inwazje, a większoc ich miast doznała bezporedniego uderzenia. Majš teraz stosunki handlowe ze Stanami zjednoczonymi, ale ja scharakteryzowałbym ich jako osamotnionych i wkurzonych. "Wrogiem", którego zaatakowała Rosja w Stanach Zjednoczonych, były siły rzšdowe, które sš w tej chwili u władzy. Wojna wywarła ogromny wpływ na ludzi i ich wzajemne stosunki. W roku 2036 niemal wszyscy ludzie sa oswojeni ze miercia. Wszyscy mamy w swojej pamięci tych, których kochalimy, którzy zginęli od zarazy, wojny lub bestialstwa. Większoć z nas wzięła udział w robieniu drugiej stronie tego samego. W rezultacie stalimy się bardziej znacznie bardziej współczujšcy w stosunku do tych, których kochamy, ale i znacznie mniej litociwi dla tych, którzy nie udzielajš się dla wspólnego dobra. Stalimy się bardziej tolerancyjni w stosunku do tych, którzy rózniš się od nas, ponieważ musimy na nich polegać we wspólnej próbie przetrwania. Jestemy równiez bardziej konserwatywni w kwestii naszych zasobów i bardziej garniemy się do Boga, ponieważ przez pewien czas życie na Ziemi było piekłem. Inne głowne róznice, to poglšd na to, co jest złem a co dobrem. Wraz z wieloma wiatami pojawia się wiele decyzji i rezultatów. Każdy dobry uczynek ma równy odpowiednik w innym swiecie, mozliwe że w postaci złego uczynku. W ostatecznym rozrachunku musi to oznaczać że w oczach Boga w superwszechwiecie nie ma totalnego zła lub totalnego dobra i że wszystko to równowazy się aż po nieskończonoć. Sšdzę, ze jestemy osšdzani na podstawie decyzji, jakie podejmujemy jako jednostki, a dobro lub zło, jakie widzę w moim wiecie, jest iluzjš, która nie ma w oczach Boga żadnej wartoci. Chociaz może się to wydać nieco bezduszne, pozwala mi to pucić w niepamięć zło, jakiego dopuszczajš się ludzie i przyjšc istnienie w nich potencjalnego jšdra dobra.
Pytanie : Który kraj najbardziej ucierpiał w wyniku wojny?
JT : Raz jeszcze powtarzam, że cały wiat został dotknięty. Nawet jesli nie doznało sie bezporedniego uderzenia, zamierajšce uprawy i brak wody moga zrujnować życie.
Pytanie : Co dokładnie stało się z wodš?
JT : Promieniowanie skaziło jš, ale z tym mozna sobie dac rade poprzez jej destylacje. Sš jednak biologiczne zagrożenia, których nie da się wyeliminowac. Na dobitkę słodkš wodę trudno zdobyć, jesli najpierw nie przekona się kogo przy pomocy broni, że się jej potrzebuje .
Pytanie : Czy łatwo zidentyfikować wroga?
JT : To ci, którzy aresztujš i trzymajš bez żadnego procesu.
Pytanie : Jak większoć ludzi umiera w czasie wojny?
JT : W następujšcej kolejnoci: głód, zaraza, rany od kul, promieniowanie.
Pytanie : Wojna jšdrowa nie wydaje się być dominujšcš formš prowadzenia wojny w przyszłoci.
JT : Wojna jšdrowa będzie bardzo efektywnym rodkiem niszczenia gospodarki nieprzyjaciela i pozbawiania jego mieszkańców chęci do walki.
Pytanie : Powiadasz, że jednš z najtrudniejszych rzeczy w roku 2036 jest znalezienie czystej wody. Mówisz również, że masz zaufanie do pożywienia, które sam wychodowałes. Czy które z tych osobistych przekonań jest wynikiem twoich osobistych dowiadczeń z wojnš biologicznš?
JT : I tak i nie. Tak, bo wojna biologiczna i jej przypadki sš przyczynš ogromnej liczby problemów, ale brak działajšcej infrastruktury równiez utrudnia kontynuacje produkcji żywnoci, od której jestecie teraz uzależnieni. Musicie zdac sobie sprawę, ze to, dlaczego ludzie walczš, jest znacznie ważniejsze od tego, z kim walczš. Konflikt nie polegał na przejęciu i zatrzymaniu sobie terenów, chodziło o porzšdek i prawa. Oni byli gotowi założyć się, że ludziom bardziej zalezy na bezpieczeństwie niż na wolnoci i okazało się że się mylili.
Przełożył: Jerzy Florczykowski
Przypisy:
1.Paradkos mówišcy, że jesli kto cofnie się w czasie i zabije swojego pradziadka, to po powrocie do swoich czasów okaze się, że nigdy się nie urodził, że go w ogóle nigdy nie było - Przyp. tłum
2.Tak zwana teoria wielu wiatów zaproponowana w 1957, która sugeruje że kiedy dokonywany jest pomiar systemu, w którym funkcja falowa jest mieszaninš stanów, wszechwiat rozgałęzia się na cały szereg nie oddziałujšcych na siebie wszechwiatów. Występuje każdy z mozliwych wyników pomiaru, ale każdy w innym wszechwiecie. Chociaż taki model rozwišzuje pewne problemy z pomiarami, ma jednak niewielu zwolenników wród fizyków - Przyp. Tłum.
3. Żartobliwe opowiadanie o kocie ilustrujšce teorię Schrodingera. - Przyp. Tłum
4. Chodzi o wymordowanie sekty kierowanej przez charyzmatycznego przywódce Davida Koresha przez agentów rzšdu federalnego Stanów Zjednoczonych 19 kwietnia 1993 roku w rejonie Waco w Teksasie - Przyp Red.
ródło:
www.apokalipsy.fora.pl