Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Swieto Zmarłych
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 15

Pojutrze Dzień Zaduszny. na Forum sa ludzie z róznych stron Polski i Swiata. Jesli znacie jakies obyczaje i tradycje zwiazane z tym dniem, napiszcie proszę.... Jak to œwieto obchodzone jest w Waszych rodzinach. Pozdrawiam.

Moja rodzina pochodzi z Litwy, i tradycja jest spotkanie na cmentarzu, nastepnie spotykamy sie wszyscy na kolacji, przy blinach i babce ziemniaczanej, i starsi opowiadaja rózne dziwne historie rodzinne. Oczywiœcie wspominani sš zmarli, ale bez wywoływania duchów.....

u mnie to wyglada tak: ogolnie wszyscy mamy gdzies to swieto i kazdy robi co mu sie podoba...Sorry, ale takie 'oddawanie' czci zmarlym to lekka przesada...

po co ludzie idš na cmenterz? pomodlić się za duszę bliskich-fakt,ale zaobserwowałam,że ludzie zamiast się modlić rozmawiajš i palš te paskudne fajki(w trakcie mszy),więc pytam gdzie tu tradycja,religia i szacunek dla zmarłych? jest to oburzajšce! osobiœcie wolę iœć na cmentarz gdy nie ma ludzi, zapalę znicz,postawię kwiatki, zmówie modlitwe.Ludzie uważajš to za jakiœ religijny obowišzek,jak chodzenie co niedziela do koœcioła-kto Cie zmusza człowieku,nie to nie,ale trochę godnoœci dla przodków,

Haghi, zaœ się zbłaŸniłeœ !!! Piszesz jak jakiœ poršbany

Rewia mody na cmentarzu mnie nie interesuje. Przyozdobione kamienie kwiatami i wyœcig jaka wišzanka jest na topie - też mnie nie interesuje ! Interesuje mnie natomiast chwila zadumy nad bliskim , który wniósł do mojego zycia miłoœć , ciepło i radoœć , czasem zasady i ograniczenia. Dla którego i ja byłam chwilkš miłoœci.Zaduma ta, wspomnienia i modlitwa ma miejsce w każdym momencie - w każdym wspomnieniu. I nikt nie jest w stanie wyznaczyć konkretnego dnia. Osobiœcie mojš wola jest aby moi bliscy położyli jeden, jedyny zwykły kamień - bez upiększeń ! Ważne bym pozostała w ich sercach, myœli, pamięci - to jest miejsce , w którym pragnęłabym sie znaleŸć - reszta nie ma znaczenia.

Koolman madrala napisal jak zwykle na tenmat. ja poprostu nie mam tego co wy, stac nad grobem bo wierze, ze cialo to tylko powloka, a przodek zapisal sie w pamieci z zycia i trzeba cenic jego dokonania, a nie sterczec nad kupa ziemi

nie ma czegoœ takiego jak œwięto zmarłych. Jest dzień wszystkich œwiętych.

Kto to wie....kto jest œwięty a kto nie ?

Dzień zaduszny Ustanowienie przez koœciół chrzeœcijańskiego Dnia Zadusznego nastšpiło doœć póŸno, bo dopiero pod koniec X w. (jego rozpowszechnianie zaœ w drugiej połowie wieku XI). W dawnych czasach obrzędy ku czci bliskich zmarłych obchodzono w Polsce (i nie tylko) kilka razy do roku. Uroczystoœci zaduszne rozpoczynajš się już w przeddzień Œwięta Zmarłych (1 XI), kiedy to po południu odprawia się w intencji zmarłych nieszpory. Wierzono, że w wieczór przed Dniem Zadusznym zmarli przychodzš do swoich dawnych domów i zagród, gdzie goszczš przez całš noc. Na tę okazję gospodynie sprzštały izbę, a niegdyœ jeszcze stawiały na ławie miskę z wodš i ręcznik, podłogę zaœ posypywały czystym, białym piaskiem. Rano sprawdzano, czy dusze nie zostawiły na piasku jakichœ œladów. W Wielkopolsce istniał zwyczaj pozostawiania na stole przedmiotów kultowych dla dusz odwiedzajšcych tego dnia dom. Powszechnie obowišzywał także zakaz przędzenia, motania, szycia, a nawet zamiatania ze względu na dusze, na Pomorzu zaœ wylewania brudnej wody wieczorem przed dom - można było oblać przebywajšcš tam duszę. Powszechnie wierzono, że w tę noc dusze zmarłych schodzš się w koœciele parafialnym na mszę œwiętš, którš odprawia zmarły proboszcz (ksišdz) danej parafii. W koœciele nie ma prawa znajdować się wtedy żaden żywy człowiek - gdyby rozpoznał któršœ z dusz, nie doczekałby jasnego dnia. W tym też dniu w Wielkopolsce i Małopolsce zachodniej obdarowywano pieniędzmi ubogich, na Mazowszu prócz pieniędzy rozdawano żebrakom gromadzšcym się przed cmentarzem lub koœciołem, chleb, placek pszenny ("pieróg") i mięso.

Dzień Wszystkich Swietych jest 1.XI, a Zaduszki sš 2 XI..... Dzieki Ago.... czy jakieœ tradycje przetrwały w Twoim rejonie?

Nie ma Swieta Wszystkich Swietych w Australii. Tylko Polacy chodza tego dnia na cmentarz, a msza na cmentarzu jest zawsze w niedziele, a nie w dzien kiedy wypada Swieto. Msza jest tylko na najwiekszym cmentarzu w miescie. Ja na cmentarz jezdze w Dzien Wszystkich Swietych, czyli 1- go listopada. O dziwo, w tym roku udalo mi sie kupic znicze w sklepie !!!!

Ja idę bo muszę. Poza tym, na mój gust ludzie powinni być kremowani. O wiele mniej zachodu z nimi jeżdzić na cmentarz bez pogrzebów itp. [%sig%]

a tak wracajac do koolmana, to napisz cwaniaku jak ty spedzasz to swieto? dajecie sobie prezenty? Czy moze wybierasz sie z rodzina na cmetarz i stoisz godzinami nad grobem? Skoro ja sie zblaznilem piszac, ze mnie to nie obchodzi, to teraz ty napisz swoje madrosci. Pewno jak zwykle mnie zatka twoja inteligentna wypowiedz... Wiec czekam z niecierpliwoscia

Niestety Remigiusie nie potrafię Ci podać żadnych orginalnych obrzedów zwišzanych ze Œwiętem Zmarłych i Dniem Zadusznym. Tak sobie teraz myœlę, że w sumie jednak jest to doœć "rodzinne œwieto". Może to sformuowanie kogoœ rozbawi - ale o ile œwięta Wielkanocne i Bożonarodzeniowe obchodzone sš zwykle (choć nie zawsze :) ) w najbliższym gronie, o ile tu faktycznie pojawia się możliwoœć spotkania się także z dalszš rodzinš (dalszš tylko w sensie pokrewieństwa :) ) - może w doœć orginalnym miejscu bo na cmentarzu.. ale jednak, jest to jakieœ urozmaicenie "życia rodzinnego". Jeœli chodzi zaœ o samo obchodzenie tego Œwięta. No cóż... trochę się zgodzę z Doro, że nie powinno to być ograniczane do jednego dnia i nie tylko do samych wizyt. Podobno tak długo żyjemy dopóki istnieje wspomnienie po nas... A co z modlitwš za zmarłych? Czy powinna być ona tylko w tzw. uœwięconych miejscach? Kiedyœ ktoœ mnie ostrzegał, przed modlitwš za zmarłych np. w domu... żeby nie przycišgać do siebie... Więc może poprostu chodzi o odwiedziny grobów i Koœcioła w tym dniu w celu modlitwy za duszę zmarłych. Czy powinnismy im tego odmawiać? Pozdrawiam P.S. Wyckret - urny z prochami tez się umieszcza na cmentarzach... ;)
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 15
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.