| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Swieto Zmarłych | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 15 |
|
Pojutrze Dzień Zaduszny. na Forum sa ludzie z róznych stron Polski i Swiata.
Jesli znacie jakies obyczaje i tradycje zwiazane z tym dniem, napiszcie proszę....
Jak to wieto obchodzone jest w Waszych rodzinach. Pozdrawiam.
|
|
|
Moja rodzina pochodzi z Litwy, i tradycja jest spotkanie na cmentarzu, nastepnie spotykamy sie wszyscy na kolacji, przy blinach i babce ziemniaczanej, i starsi opowiadaja rózne dziwne historie rodzinne. Oczywicie wspominani sš zmarli, ale bez wywoływania duchów.....
|
|
|
u mnie to wyglada tak:
ogolnie wszyscy mamy gdzies to swieto i kazdy robi co mu sie podoba...Sorry, ale takie 'oddawanie' czci zmarlym to lekka przesada...
|
|
|
po co ludzie idš na cmenterz? pomodlić się za duszę bliskich-fakt,ale zaobserwowałam,że ludzie zamiast się modlić rozmawiajš i palš te paskudne fajki(w trakcie mszy),więc pytam gdzie tu tradycja,religia i szacunek dla zmarłych? jest to oburzajšce! osobicie wolę ić na cmentarz gdy nie ma ludzi, zapalę znicz,postawię kwiatki, zmówie modlitwe.Ludzie uważajš to za jaki religijny obowišzek,jak chodzenie co niedziela do kocioła-kto Cie zmusza człowieku,nie to nie,ale trochę godnoci dla przodków,
|
|
|
Haghi, za się zbłaniłe !!!
Piszesz jak jaki poršbany
|
|
|
Rewia mody na cmentarzu mnie nie interesuje. Przyozdobione kamienie kwiatami i wycig jaka wišzanka jest na topie - też mnie nie interesuje ! Interesuje mnie natomiast chwila zadumy nad bliskim , który wniósł do mojego zycia miłoć , ciepło i radoć , czasem zasady i ograniczenia. Dla którego i ja byłam chwilkš miłoci.Zaduma ta, wspomnienia i modlitwa ma miejsce w każdym momencie - w każdym wspomnieniu. I nikt nie jest w stanie wyznaczyć konkretnego dnia.
Osobicie mojš wola jest aby moi bliscy położyli jeden, jedyny zwykły kamień - bez upiększeń !
Ważne bym pozostała w ich sercach, myli, pamięci - to jest miejsce , w którym pragnęłabym sie znaleć - reszta nie ma znaczenia.
|
|
|
Koolman madrala napisal jak zwykle na tenmat. ja poprostu nie mam tego co wy, stac nad grobem bo wierze, ze cialo to tylko powloka, a przodek zapisal sie w pamieci z zycia i trzeba cenic jego dokonania, a nie sterczec nad kupa ziemi
|
|
|
nie ma czego takiego jak więto zmarłych. Jest dzień wszystkich więtych.
|
|
|
Dzień zaduszny
Ustanowienie przez kociół chrzecijańskiego Dnia Zadusznego nastšpiło doć póno, bo dopiero pod koniec X w. (jego rozpowszechnianie za w drugiej połowie wieku XI). W dawnych czasach obrzędy ku czci bliskich zmarłych obchodzono w Polsce (i nie tylko) kilka razy do roku.
Uroczystoci zaduszne rozpoczynajš się już w przeddzień więta Zmarłych (1 XI), kiedy to po południu odprawia się w intencji zmarłych nieszpory.
Wierzono, że w wieczór przed Dniem Zadusznym zmarli przychodzš do swoich dawnych domów i zagród, gdzie goszczš przez całš noc. Na tę okazję gospodynie sprzštały izbę, a niegdy jeszcze stawiały na ławie miskę z wodš i ręcznik, podłogę za posypywały czystym, białym piaskiem. Rano sprawdzano, czy dusze nie zostawiły na piasku jakich ladów. W Wielkopolsce istniał zwyczaj pozostawiania na stole przedmiotów kultowych dla dusz odwiedzajšcych tego dnia dom. Powszechnie obowišzywał także zakaz przędzenia, motania, szycia, a nawet zamiatania ze względu na dusze, na Pomorzu za wylewania brudnej wody wieczorem przed dom - można było oblać przebywajšcš tam duszę.
Powszechnie wierzono, że w tę noc dusze zmarłych schodzš się w kociele parafialnym na mszę więtš, którš odprawia zmarły proboszcz (ksišdz) danej parafii. W kociele nie ma prawa znajdować się wtedy żaden żywy człowiek - gdyby rozpoznał którš z dusz, nie doczekałby jasnego dnia.
W tym też dniu w Wielkopolsce i Małopolsce zachodniej obdarowywano pieniędzmi ubogich, na Mazowszu prócz pieniędzy rozdawano żebrakom gromadzšcym się przed cmentarzem lub kociołem, chleb, placek pszenny ("pieróg") i mięso.
|
|
|
Dzień Wszystkich Swietych jest 1.XI, a Zaduszki sš 2 XI.....
Dzieki Ago.... czy jakie tradycje przetrwały w Twoim rejonie?
|
|
|
Nie ma Swieta Wszystkich Swietych w Australii. Tylko Polacy chodza tego dnia na cmentarz, a msza na cmentarzu jest zawsze w niedziele, a nie w dzien kiedy wypada Swieto. Msza jest tylko na najwiekszym cmentarzu w miescie.
Ja na cmentarz jezdze w Dzien Wszystkich Swietych, czyli 1- go listopada.
O dziwo, w tym roku udalo mi sie kupic znicze w sklepie !!!!
|
|
|
Ja idę bo muszę. Poza tym, na mój gust ludzie powinni być kremowani. O wiele mniej zachodu z nimi jeżdzić na cmentarz bez pogrzebów itp.
[%sig%]
|
|
|
a tak wracajac do koolmana, to napisz cwaniaku jak ty spedzasz to swieto? dajecie sobie prezenty? Czy moze wybierasz sie z rodzina na cmetarz i stoisz godzinami nad grobem? Skoro ja sie zblaznilem piszac, ze mnie to nie obchodzi, to teraz ty napisz swoje madrosci. Pewno jak zwykle mnie zatka twoja inteligentna wypowiedz... Wiec czekam z niecierpliwoscia
|
|
|
Niestety Remigiusie nie potrafię Ci podać żadnych orginalnych obrzedów zwišzanych ze więtem Zmarłych i Dniem Zadusznym.
Tak sobie teraz mylę, że w sumie jednak jest to doć "rodzinne wieto".
Może to sformuowanie kogo rozbawi - ale o ile więta Wielkanocne i Bożonarodzeniowe obchodzone sš zwykle (choć nie zawsze :) ) w najbliższym gronie, o ile tu faktycznie pojawia się możliwoć spotkania się także z dalszš rodzinš (dalszš tylko w sensie pokrewieństwa :) ) - może w doć orginalnym miejscu bo na cmentarzu.. ale jednak, jest to jakie urozmaicenie "życia rodzinnego".
Jeli chodzi za o samo obchodzenie tego więta. No cóż... trochę się zgodzę z Doro, że nie powinno to być ograniczane do jednego dnia i nie tylko do samych wizyt.
Podobno tak długo żyjemy dopóki istnieje wspomnienie po nas...
A co z modlitwš za zmarłych?
Czy powinna być ona tylko w tzw. uwięconych miejscach?
Kiedy kto mnie ostrzegał, przed modlitwš za zmarłych np. w domu... żeby nie przycišgać do siebie...
Więc może poprostu chodzi o odwiedziny grobów i Kocioła w tym dniu w celu modlitwy za duszę zmarłych.
Czy powinnismy im tego odmawiać?
Pozdrawiam
P.S.
Wyckret - urny z prochami tez się umieszcza na cmentarzach... ;)
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 15 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |