Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Nowa religia cyborgow
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 6

Religia na Trzecie Milenium Czy nasze dzieci będš żyły wiecznie? Wiara i nauka nie zawsze ze sobš konkurujš, zdarza się, że zwierajš szeregi. Tak jest z transhumanizmem, teoriš obiecujšcš człowiekowi lepsze życie, a nawet nieœmiertelnoœć. Wszystko dokona się za sprawš postępu technicznego. Od wielu lat w krajach wysoko uprzemysłowionych rozwija się szczególny ruch praw człowieka. Jego zwolennicy, znacznie radykalniejsi niż obrońcy kobiet i homoseksualistów, dšżš do wyzwolenia rasy ludzkiej z jej biologicznych ograniczeń. Francis Fukuyama, ekonomista i członek Amerykańskiej Rady ds. Bioetyki uważa, że ten nowy pršd filozoficzny, znany jako transhumanizm, ostatecznie uniezależni człowieka od praw natury. I pozwoli ludziom na ewolucyjny skok, który trwale zmieni nasz gatunek. Jeszcze jedna teoria science-fiction? Niekoniecznie. Chociaż sam Fukuyama woli ostrożnie wypowiadać się na ten temat, można przypuszczać, że biotechnologia pomoże człowiekowi stać się silniejszym, zręczniejszym i długowiecznym. Właœciwie już teraz możemy wskazać na to dowody. Transhumaniœci twierdzš, że 12 procent obywateli USA kwalifikuje się dziœ do kategorii cyborgów (osobników łšczšcych materię organicznš z częœciami technicznymi). Sš wœród nich ludzie z rozrusznikami serca, protezami kończyn, wszczepionš rogówkš lub sztucznš skórš. Sytuacja jest tak poważna, że Europejski Zespół ds. Etyki, Nauki i Nowych Technologii (GEE) postawił pytanie o prawne i etyczne granice technologicznych manipulacji dokonywanych w organizmie ludzkim. „Współczesna medycyna pokazuje, jak ważnš rolę mogš spełniać elektroniczne elementy wszczepiane w ludzkie ciało” – pisze w swoim najnowszym artykule Pere Puigdomenech, członek GEE. W Hiszpanii na przykład zaakceptowano metodę stymulacji mózgu elektrodami, co pozwala zmniejszać objawy choroby Parkinsona. Gdzie leży granica ingerencji w ciało człowieka? GEE ostrzega: „Nie wszystko, co da się zrobić z technicznego punktu widzenia, jest etyczne i legalne”. Wiceprezydent Œwiatowego Stowarzyszenia Transhumanizmu, fizyk Giulio Prisco zdaje sobie z tego sprawę, ale nie traci wiary. Postulaty Stowarzyszenia brzmiš: „Dowiedziono, że technika może znaczšco poprawić jakoœć ludzkiego życia – dlatego jest czymœ dobrym”. Przeciwnicy transhumanizmu uciekajš się do tak nieprecyzyjnych argumentów, jak godnoœć człowieka. Przywołujš dawne twierdzenia oparte na religii. Mówiš na przykład: „Gdyby Bóg chciał, aby człowiek latał, to dałby mu skrzydła”. A w jaki sposób technika poprawi ludzkie życie? „Znaczšco je wydłuży i wyeliminuje z niego choroby” – wyjaœnia Prisco. „O tym, jak długo będziemy kiedyœ żyli, zadecyduje postęp w inżynierii medycznej: gra toczy się o setki, a może tysišce lat. Kto wie, może wkrótce staniemy się nawet nieœmiertelni – jeœli nie przydarzy nam się jakiœ wypadek, będziemy żyć wiecznie”. Prisco ma też pomysł, jak zabezpieczyć się na ewentualnoœć wypadku. W przyszłoœci pomoże nam metoda „mind uploading”: polega ona na stworzeniu kopii pamięci ludzkiej i umieszczeniu jej w nowym mózgu biologicznym lub mechanicznym. Choć taki zabieg stawia nas wobec dylematów filozoficznych zwišzanych z pytaniem o tożsamoœć, naukowcy myœlš o nim zupełnie poważnie. Prisco tłumaczy: „Jeœli sam żyję i mam się dobrze, to co mi przeszkadza, że na œwiecie istnieje pięć czy szeœć kopii mojej œwiadomoœci?”. Jak długo trzeba by czekać na takie zmiany? Myœliciel Ray Kurzweil w swoim eseju „Podróż fantastyczna: żyć wystarczajšco długo, aby żyć wiecznie” zapewnia, że dzięki nanotechnologii, biotechnologii, informatyce i naukom im pokrewnym wszystkie futurystyczne teorie mogš w cišgu kilkudziesięciu lat stać się rzeczywistoœciš. Być może naukowcom wystarczy mniej niż pięć dekad. „To oznacza, że nasze dzieci będš żyły wiecznie. Tak, dobrze zrozumieliœcie: wiecznie”. Transhumanizm, nazywany też religiš logiki abstrakcyjnej, mógłby z czasem przekształcić się w pierwszš filozofię trzeciego tysišclecia. Dzięki niej ludzie zyskaliby iœcie boskie przywileje. To w gruncie rzeczy lepsza opcja niż tak dziœ popularne wizje katastrofistów. Ale nie brak i sceptyków. Borja García de los Ríos, wydawca gazety „Laylah” twierdzi: „Dopiero za sto lat okaże się, czy transhumanizm odniósł sukces, czy też poległ z kretesem. Osobiœcie stawiam na to drugie. Racjonalnie rzecz bioršc, nauka nigdy nie nadšżała za potrzebami społeczeństwa. A to, co tworzyła, zawsze w jakimœ sensie rozmijało się z oczekiwaniami. Wystarczy zajrzeć do ksišżek science-fiction z lat 50., by zrozumieć o co mi chodzi. Chociaż autorzy opierali się na doœwiadczeniach ówczesnej nauki, ich wizja końca XX wieku całkowicie minęła się z rzeczywistoœciš. Żaden z pisarzy nie przewidział, jak wielkš rolę będš w przyszłoœci odgrywać komputery. A transhumanizm to przecież nic innego, jak science-fiction przełomu wieków. Stanowi ciekawš alternatywę dla katastrofizmu, ale nic jeszcze nie wskazuje na to, by jego wizja przyszłoœci miała się sprawdzić”.(…)

ty prorok zobacz jak srasz na ofum ilue bedziwe o jesua ty t es lepke strel ale gaadane masz powioedzenia sory dzis mam jazde prograywnie nieumiarkowana hehehehehehe hiiiippppp aaa Jeaaaaa pozdrawiam człowiekow hooo HAaa hehe Hoooo Haaa

Rom: teraz toœ mnie wystraszył, to tragedia co się dzieje w takim razie, ale ludzie zapłacš za każdš ingerencję w naturę, ten nowy trend to bzdura. Wkrótce natura znowu kiwnie palcem na bezmyœlnoœć człowieka, tym razem mocniej. [%sig%]

polecam goraco serie "Texhnolyze" .. jest to anime, co nie znaczy ze jest to bajeczka. to oczywiscie na temat ;)

Może nie jest to œciœle zwišzane z tym tematem ale słyszałem wczeœniej a nawet rozmawiałem z kilkoma osobami ,które twierdziły że wydawało im się że kiedyœ w swoim życiu miały pewnš stycznoœć z formami innych bytów. I po pewnym czasie odczuły, że w swoim ciele miały jakby tzwn. chip.Czasem jakieœ zgrubienie pod skórš ,które zauważyły od tego momentu ale np. przez 20 lat nic sie z tym nie działo i dalej też nie.Albo nawet samo odczucie o takim posiadaniu.

Polecam - naprawdę rewelacja (odtwarzacz MP3 zintegrowany z...) :):) http://www.frazpc.pl/komentarz/15303-Kobiety_z_grajacymi_piersiami

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 6
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.