| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Magia- działa dlatego, że w nią wierzymy? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 13 |
|
Ludzie przesšdni gdy np. widzš na ulicy CZARNEGO kota przebiegajšcego im drogę plujš trzy razy przez lewe ramię, żeby odpędzić złe duchy. Małym dzieciom zawišzujš na ršczce czerwonš wstšżkę, pukajš w niemalowane, nie rzegnajš się przez próg, omijajš rozstawione drabiny-wszystko po to, żeby mieli szczęliwe życie.
Ale pytanie: To działa dlatego, że w to wierzymy, czy dlatego, że rzeczywicie takie przesšdy majš w sobie moc?
Jeli kto nie wierzy, że jak czarny kot przebiegnie mu drogę spotka go nieszczęcie, to rzeczywicie nic mu się nie dzieję.
Ale gdy kto w to wierzy, będzie tak zdenerwowany, że sam na siebie cišgnie pecha? Czy to nie jest przypadek tylko prawdziwa moc przesšdów?
Jak mylicie?
|
|
|
Antropolodzy twierdza, ze tak wlasnie sie dzieje, ze magia dziala jedynie w przypadkach wiary, czyli jedynie jesli ktos w te magie czy zabobony wierzy.
Jak w wiekszosci tematow, takze i w tym zdania sa bardzo podzielone. Reszta osob albo zaprzecza tej teorii, albo sie do niej przychyla. Zadko kogos obchodzi udac sie do zrodla i spytac sie czarownika, szamana czy czrownicy czy jest to prawda. Zbyt wiele ofiar magii i czarow, w tym osob niewierzacych nie tylko w czary, ale takze w nic. By utrzymywac sie przy tym twierdzeniu. Nie wazne czy wierzymy w istnienie pola magnetycznego czy nie, wazne jest, ze to pole istnieje, pomimo iz go nie widzimy.
Tak tez jest i w tym przypadku.
pozdrowionka
[%sig%]
|
|
Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO |
|
Pole energetyczne istnieje, to fakt. Nie wiem tylko, czy czarny kot przebiegajšcy nam droge wprowadza az takie zkłocenia, zeby to bylo dla nas grożne, czyli przyniosło nam pecha. Antropolodzy i psycholodzy (psychologowie? nigdy nie wiem, jaka forma jest wlaciwa....) uznajš czynnoci magiczne, a takimi sš wszelkie gesty i czynnoci pozornie bezsensowne, za "oswajanie" wiata, by czuć sie bezpiecznym..... Nie wiem, czy słyszelicie, ze mózg dziala niezaleznie od intelektu, czyli decyzje intuicyjne podejmowane sš przed analizš intelektualna. I bardzo często sš to decyzje najtrafniejsze. To psychologów zbija trochę z tropu :)
Wiara jest podstawš dzialania kazdej magii. A nawet religii. Dalaj Lama mówil, zeby nie zmieniać wyznania, w którym sie urodzilimy i wychowalimy. Dlaczego? Bo od dziecka "nasiškamy" czynnociami magicznymi, zyjemy w polu jakiej magii, znamy kody tejze, kody, ktore potafimy odczytac. Np zapytajcie kobiety w swojej rodzinie, babcie, mamę, prababcie o sny. Zobaczycie, ze kazda z nich ma swoj sennik, ale maja tez sennik wspólny, np jak niš sie zęby, to zawsze oznacza nieszczęscie, albo nawet mierć. I to niezaleznie, czy pyta sie Goralke, Kaszebę czy Slšzaczkę. Ale juz buddysta nie bedzie na ten temat wiedzial nic.
Wynika z tego, ze na codzien zyjemy w dwóch wymiarach..... Tzw realnym i magicznym. jeli to nam pomaga, jezeli czujemy sie bezpieczni, to nie ma problemu. Natomiast rolš czarowników i magów jest taka modyfikacja POLA, by osišgnšc jaki zamierzony cel. Nie zawsze negatywny. Przeciesz uleczenie kogos to ewidentne zakłocenie karmy. Ktos mial umrzec, a zyje......
Swojš drogš, musza byc to niesamowite zakłocenia. Tyle osób jest ratowanych, mimo tego, ze nie powinno zyc. Czy to przez medycyne konwencjonalna czy tez niekonwencjonalnš...... Moze dlatego religie zabraniajš uzywania magii? By nie wprowadzać zakłocen w POLU ? jak mylicie? :)
|
|
|
hmmm.... bardzo ciekawa teza. A nie można znaleć złotego rodka tzn. wierzyć i w magie i religie naszych rodzicow tak by one nie odpychały sie wzajemnie nie negowały. W sumie wiele pogańskich czynnoci zostało po dzi dzień i jest wykonywanych co dzień. Np. Topienie palenie Marzanny ;)
Pozdrawiam wszystkich forumowiczow :)
|
|
|
I tu masz racje, ja urodziłam się 13 w pištek i czy mam pecha? NIE. Z resztš nigdy nie wierzyłam w przesšdy i mieszy mnie gdy ludzie omijajš liczne czarme kociaki lub nadrabiajš drogi bo za nic w wiecie nie przejdš pod drabinš lub tzw. "okrakiem". Już nie liczę ile razy potłukłam lusterko, pecha starczyłoby na kilka pokoleń po mnie.. hehehe, a jako ja w życiu pecha nie mam.
Przesšdy to bajka, kto w nie wierzy będzie tak jak piszesz zestresowany i napewno mu się co przydaży... a mogę się założyć, że pszypisze to odpowiedniemu przesšdowi.
Przesyłam goršce pozdrowionka :-*
|
|
|
Włanie... i ludzie mylš że to działanie którego z przesšdu, a to skutek ich wiary...
|
|
|
Ktosiu! A czyz magia i religia to nie to samo? Jeli jeste Katolikiem, przypatrz sie symbolom, gestom, choćby temu, jak sie składa dłonie do modlitwy..... To wszystko ma korzenie w starszych, zapomnienych juz rytuałach. Nic w tym zlego... Wystarczy pojechac na wie i tam zobaczy sie jak pogańskie wierzenia przenikaja sie z religiš. Nie wszystkie rytuały działajš na nasza podswiadomoc, tylko te, w które wierzymy. Ergo.... jesli wiara ma moc sprawcza, to wynika z tego, ze wszystko, w co wierzymy jest swego rodzaju magiš, czyli, magia istnieje......:)
Tak jak to zauwazył Koriss..... Pozdrawiam. :)
Soniu! A moze jeste w "czepku urodzona"? :)))))
|
|
|
Z magia jest podobnie jak z Bogiem. Mozna nie wierzyc w Boga, lecz to nie znaczy, ze On przestanie istniec.
[%sig%]
|
|
Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO |
|
|
|
|
Hahahah fajowa parodia ringa:-) Romek z kad ty takie rzeczy bierzesz?
[%sig%]
|
|
|
Dziekuje !
Wyszukuje to na sieci.
Pozdrowionka
[%sig%]
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 13 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |