Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Saldo z rozmów Leto <-> Brat
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 45

Wspaniale ! Aby zakończyć nasze niekończące się rozmowy proponuję zerknąć na wyciąg z innej strony, który wszakże doskonale pasuje do w/w tematu. Publikuję bez zgody właściciela-autora strony, ale wątpię, by był przeciwny - najwyżej mógłby żądać materialnych gratyfikacji, ale skoro mój stan posiadania wyraża się liczbą ujemną, to nie sądzę, by dochodził swych praw. ;) A oto owa strona: http://www.geocities.com/legaba2002/kapuc.htm

1. Oldzik już napisałem :) To jest nieudowadnialne. Czysty populizm. Z obydwu stron - Kościelnej i racjonalistycznej. 2. nie znasz chyba pojęcia słowa kłamstwa, albo zbytnio nim szastasz. ten fragment nie odnosił się do katolików. "Trzykropek" ( ... ) zaczał nowe zdanie mówiące o chrześcijaństwei A Chrześcijan jest około 2 mld. 3. No ale nie znasz jej tak dokładnie jakby wskazywało to jak o nije mówisz. mały teścik, prosze odpowiedz szczerze czy wiesz, a nie szukaj w goglach, wierzę Ci. jakiego sakramentu wg nauki KK nie udziela kapłan nigdy? W sumie to pytanie na logike dla kogoś kto zna choć trochę katolicką doktrynę. Ludzie muszą coś widzieć zeby wierzyć. 5. Hmmm.. nie pamiętam? :) 4 i 6. :) a) No chyba kazdy pytający sugeruje odpowiedzi. Czy znając całą prawdę nie mogę sie zpytać kogoś o potwierdzenie choćby moich słów? Albo o zastanowienie się głebsze nad nimi? Mogę. MA dkonuje interpretacji. KK dokonuje drugiej. Obydwie są poprawne. b) Tak. Bóg jest uczciem od którego pochdzą wszelkie uczucia. Rozmawiamy o Boogu na sposób ziemski. Słowami które mam dostępne w moim słowniku nie potrafie inaczej tego okreslic. Ale nie można tego rozumieć dosłonie jako "płacz Boga" - po prostu trzeba to rozumieć w przenośni i własciwie wychwytywac tylko sens tych słów. To moje prywatne zdanie. c) no to w skrócie się zgadzamy z MA :) No prosze :) pewnie z Tobą też, co się nieczęsto zdarza i co warto odotować. d) Faktycznie, mówi że żałuje. Fragment widać przeoczyłem :) Natomiast co do reszty: żałuje się wielu rzeczy: np pomyłek innych, w których się uwierzyło i zaufało. MA interpretuje to jako pomyłkę, ja jako smutek po pomyłce innych. c ? e) Dokonujesz oczywistej interpretacji. Te słowa świadczą równie dobrze o tym, że Bóg nie był świadom jak i o tym że był całkowicie świadom, ale teraz ogłosił swoją wolę ludziom. te słowa mogą też znaczyć coś zupełnie innego. Np Wolę Boga w stosunku co do ludzi, wyrażoną takimi słowami. Poza tym nie znamy tłumaczenia z języków oryginalnych. A tam to się dopiero rzeczy moą wyjasnić. d ? f) To też oczywista bzdura. W taki sam sposób mogę zarzucić kłam "racjonaliście" w jaki Ty możesz zarzucić kłam tekstom egzegetów. To są czyste interpretacje nie poparte niczym poza myślą autora. Zwracam tylko przy tym uwagę na fakt, że racjnaliści od lat niewielu ajmją się interpretacją Biblii, natomiast egzegeci istnieli od poczatków Chrzescijaństwa. Co sam w sobie nic nie znaczy. Może za to nabrać znaczenia gdy zestawimy to z innymi "rzeczami", o których pisałem. Stosy to inna sprawa... Zła i nieraz o tym już pisałem... niebyłbyś sobą gdybyś o nich nie wspomniał? :D To chyba najbardziej "oklepany" temat... Nie uważam moich słów za naduzycie, z tego względu, że racjonaliści krytykowali Biblię ale w zupełnie inny sposób. Zmieniły się czasy, zmieniły się i sposoby. Dzisiaj jest tak ja piszesz i potwierdziłeś też moje słowa: "dopiero w czasach współczesnych racjonaliści "wypłynęli na wierzch". Dawniej żyli ale zupełnie inaczej. Zresztą to nie jest wogóle ważne i dziwię Ci się że te rozważania chcesz ciągnać nadal. Krótki wniosek na koniec: wszyscy interpretują Biblię. Dlaczego wierzę w interpretacje KK już napisałem :) Pax :) [%sig%]

3. Ech, Bracie i znów muszę odpowiedzieć szerzej. Dziś odpowiem tylko na Twoje pytanie dotyczące sakramentu, którego kapłan nie udziela. To małżeństwo. Co niby z tego co mówię o katolickiej doktrynie wskazuje na to, iż jej jakoby wg. Ciebie (czyli Twych marzeń) tak dokładnie nie znam?

Ha! :) Tutaj wzrasta wiarygodność Twoich słów :) I nie twierdze iż nie znasz katolickijej doktryny tylko chciałem się przekonać :) Chociaż podobne pytania przez internet większego sensu nie mają. Ale czy wszystko musi miec sens? Pax :) [%sig%]

Jesteś chipokrytą "Brat"

Tam Smecz :) :D :D :D Old wspaniałych masz popleczników :) :D Hmm... ciekawe czy wiesz co to "chipokryzja"... :) Bo wątpię aby Smecz wiedział czym jest hipokryzja. Zresztą to nie ważne :) Pax :) [%sig%]
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 45
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.