|
|
Mam ochotę zakończyć już te nasze słowne pieriepały, bo mi się normalnie znudziło. I dlatego chciałem w kilku punktach jasno określić mój pogląd na sprawy wiary i tym podobne kwasy. Jak ktoś chce, niech się dopisuje. Ten wątek ma na celu oczyszczenie innych wątków z tych bzdurnych i niepotrzebnych przepychanek ideologicznych. Do Ciebie zaś, Brat, mam prośbę, żebyś potraktował to podobnie jak ja i po prostu na innych watkach nie dawał się sprowokować. Mdli mnie już od czytania WSZĘDZIE o Bogu !!!!
A teraz do rzeczy.
1. Wierzę w Istoty z krwi i kości (no, powiedzmy - w kazdym razie materialne), które odwiedzały i odwiedzają naszą planetę. W dawnyczh czasacy, gdy dysproporcja technologiczna była większa, istotnie nasi przodkowie mogli uznać te istoty za Bogów.
2. Wierzę w magię naturalną i siłę umysłu, a także wierzę, że nie poznaliśmy wszystkich praw rządzących naszym światem i naszą rzeczywistością, dzięki czemu mamy tendencje do zaprzęgania Boga (niematerialnego) do wszystkiego, czego nie rozumiemy.
3. Nie wierzę bezkrytycznie w przekazy historyczne, bo wiadomym jest, że są one redagowane i manipulowane tak, by działały na korzyść aktualnie rządzącej elicie władzy.
4. Nie wierzę w dogmaty, jakiekolwiek, a szczególnie religijne, gdyż one z założenia są przyjmowane bez dowodów, NAWET gdy są dowody przeciwne.
5. Uważam, że religia jest opium dla narodów, środkiem uśmierzającym niepokoje społeczne, dającym nadzieję najbiedniejszym, utrzymującym ludzi w przeświadczeniu, że kres zycia nie jest kresem istnienia, by nie pogrążać ich w rozpaczy i beznadziei.
6. Uważam wreszcie, że cuda i zjawiska paranormalne mają racjonalne wyjaśnienie, ale jest możliwe, że go jeszcze długo nie poznamy.
TU zapraszam do polemiki nad tymi punktami, a także do dopisywania własnych spostrzeżeń.
TU, DO CHOLERY, A NIE NA INNYCH WĄTKACH !!!!
|