Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
grzechy niewybaczone...
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 9

...nie chodzi mi o grzechy ciezkie, takie jak zabojstwo itp. Chodzi mi o nasze male sprawy. Wydarzenia (czesto nawet calkiem blache) ktore dziela ludzi na zawsze (rodziny, przyjaciol itd). Chodzi mi o nasze wlasne bledy ktorych SOBIE nie potrafimy wybaczyc... Sprawy o ktorych nie potrafimy zapomniec... nawiet po kilku latach. Jak nauczyc sie wybaczac? Sobie i bliskim? Bo slowem "wybaczam" nie zmienie sie tak wlasciwie niczego... kiedy wybasza serce???

Gdy wybaczysz z całego serca - przestaniesz o tym myśleć. To jest wspaniałe, jesteś wtedy taki spokojny...

Gdy wybaczasz znaczy ze rozumiesz blad. Gdy rozumiesz blad, znaczy ze potrafisz kochac istnienia. Gdy potrafisz kochac istnienia, znaczy ze nosisz w sobie nauke Chrystusowa. Kto zas nosi te nauke: Boga ogladac bedzie! Pozdrawiam!

Brawo Arkadiush!

Spójrz na to inaczej. Aby wybaczyć, najpierw musisz się pogniewać, czy tez zostać urażony, czy tez skrzywdzony itp, itd.... Rozumiesz, co mam na myśli.... Jeśli bierzesz ludzi takimi jakimi są, jesli dajesz IM i SOBIE (!) prawo do błędu, to ilość powodów do przebaczania radykalnie sie zmniejsza. Mówimy oczywiście o "błachych" sprawach.... Niestety, wiem, ze to trudno osiągalny ideał, ale osiągalny. Dlaczego ludzie się obrażają...? Bo nie widzą w drugim człowieku istoty nielależnej, innej, myślącej i działającej inaczej niz oni. Brak im pokory i wyrozumiałości. Zauważ, ze najszybciej obrażaja się ludzie, którzy mają usta pełne frazesów o miłości blizniego. Natomiast, jeśli ktos skrzywdzi nas naprawdę mocno, to faktycznie, trzeba nauczyć sie kochać bezwarunkowo, "kosmicznie", ale nie ZAPOMNIEC, bo zapomnieć sie nie uda, a wybaczyć tak...... :)

remigius... czapki z glow!!! pieknie napisane... naprawde... kochac bezwarunkowo... z pewnoscia ciezko ale napewno pieknie... arkadiush... wyobraz sobei ze np. (TYLKO PRZYKLADY) jestes ofiara wypadku samochodowego, ktos pod wplywem alkoholu spowodowal ten wypadek a ty lezysz w szpitalu i cierpisz... (wybaczasz bo rozumiesz blad???????) zostales zdradzony przez kobiete, przepraszala, blagala o przebaczenie... (wybaczasz bo rozumiesz???? zapominasz i nigdy wiecej cie to nie "gryzie"??? nie zastanawiasz sie, czy stanie sie to ponowine?) matka oddala cie w wieku 4 lat do domu dziecka, majac 22 lata spotykasz sie z nia... (wybaczasz bo rozumiesz blad?) nie wiem czy ludzie ktorym wydarza sie takie lub podobna sprawy maja na tyle sily by wybaczyc... arkadiush, wiesz to chyba nie takie latwe... "wylaczyc co boli", zapomniec o bolu i kochac... na papierze to ladnie brzmi... teoretycznie piekna sprawa... ale nie zapomnij jakie jest zycie...

Grzechu nie ma. To iluzja tego świata. Patrz ponad iluzję.

z całym szacunkiem bóg wybacza wszystkie grzechy bo jest miłosierny toludzie wymyslili ze on nie wybacza

varia - w tym lezy zrozumienie takie: wybaczasz poniewaz czasami czlowiek nie wie co czyni, a kazdy blad uczy. Jesli mam cale zycie zastanawiac sie czy blad sie powtorzy, to zamecze swoja psychike i pozniej to sie odzwierciedli w postaci chorob. trzeba zyc chwila, nie martwic sie o jutro, bowiem ono samo ma sie martwic za siebie. Nie zyjesz w przeszlosci, ani przyszlosci. Zyjesz tu i teraz! Tu i teraz wybaczasz! Tu i teraz kochasz!
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 9
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.