Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Ponura Niedziela
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 7

Ktoś wie coś więcej o Ponurej Niedzieli, skomponowanej przez Reszo Saressa? Szukałem w necie jakis artykułów na temat tego utworu (zakazany utwór, który wywołuje myśli samobójcze) i nigdzie nie ma.

E tam mysli samobujcze - jest przygnębiający i tyle... tak samo jak radosne są "smerfne hity" :) pozdrawiam:)

Mam to na mp3 i wiem jakie jest ale dużo o tym czytałem w książce. Chętnie bym tu coś skopiował na ten temat gdybym znalazł coś w necie ale nigdzie nie ma a z książki nie chce mi sie przepisywać :-/

Chodzi Ci może o relacje ludzi, którzy słuchając tej muzyki chcięli się zabi i o tych, którzy ją słuchając zabijali się? Nie musisz przepisywać też czytałem o tym, ale tak samo dzieci tańczą przy "Smerfnych hitach" jak dorośli się smucą przy tej muzyce. Po prostu - znów kolejna wyimaginowana sensacja, która nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. To tak jakby uznać za zbiorową psychozę słuchanie muzyki Las Ketchup i tańczenie jej i śpiewaie, i "puszczanie" w kazdym miejscu i o każdej porze do obrzydzenia. Po prostu smutna muzyka i tyle a nie od razu jakieś "pośrednie medium wpływające ujemnie na stan naszej podświadomości a w konsekwencji prowadzące do chwilowych zaburzeń psychicznych, których skutkiem często jest depresja a w skrajnych przypadkach nawet samobójstwo... " Cuyay z kiążki "Świat tajemnic" < bardzo kiczowata, nie polecam > Serdecznie pozdrawiam:)

mam ogromnš proŸbę!od jakiegoœ czasu staram się odnaleŸć ten utwór...była bym Ci ogromnie wdzięczna gdybyœ mógł mi go przesłać i ze mnš wspułpracować jeœli tylko chcesz i możesz... pozdrawiam! patrycja c. Harpia

nie słyszałem, ale podobna historia jest z "ostaniš niedzielš" foga. Jak to mówił pewien syn bosa: "kolesie zamawiali tš melodię a potem strzelali sobie w łeb..." A ja tam lubie ten kawałek.

Każdy głupiec jest geniuszem i vice versa.

Ponure chwile przezylam wczorajszej niedzieli. Zachcialo mi sie jechac do centrum miasta na wycieczke, bo dawno nie bylam. Poniewaz lubie na takiej wycieczce wysiasc z samochodu, to rozmyslalam nad celem wyprostowania nog. Stwierdzilam, ze nie ma co liczyc na wypicie kawy, bo wszystko jest pozamykane w niedziele w centrum. Postanowilam wiec odwiedzic Katedre Katolicka. Ostatni raz bylam w niej w 1984 roku. Bardzo sie ucieszylam na ten pomysl. Kiedy dotarlam do Katedry, to wlasnie wychodzila procesja ksiezy i ministrantow. Byl to spory orszak. Wlasnie skonczyla sie msza i ludzie tez wychodzili. Bylam zdziwiona wiekiem ludzi. Przewazali mlodzi i w srednim wieku. Katedra byla nimi wypelniona po brzegi. Zaczekalam, jak wiekszasc ludzi wyszla i spokojnie weszlam do srodka. Przy samych drzwiach zauwazylam popiersie z brazu jakiegos czlowieka. Przeczytalam tabliczke, a na niej widnialo, ze jest to Papiez Jan Pawel II. Myslalam, ze wyjda mi oczy ze zdumienia !!!! Nie mam pojecia, kto widnieje na tym cokole z falszywym podpisem. Przeszlam dalej i poczulam ten mily zapach kosciola. Poczulam sie bardzo swojsko. Idac w strone oltarza zauwazylam, ze Katedra w srodku przedstawia obraz nedzy i rozpaczy. Strasznie brudne sciany z oblazaca farba. Miedzy dwoma filarami stalo rusztowanie, ale pracy ludzkich rak nie bylo widac. Przeszlam jeszcze dalej i zobaczylam, ze zamiast oltarza jest zalozona bardzo ciemna boazeria drewniana na wysokosc 120 cm od ziemi. Na srodku stal stol ofiarny przykryty bardzo zgrzebnym obrusem. Nie bylo tam zadnej figury swietej ani krzyza. Nie bylo nic, co mogloby wskazywac, ze jest to kosciol. Ukleklam i zmowilam paciez pierwszy raz w zyciu do boazerii i wtedy ogarnal mnie straszny strach, bo zdalam sobie sprawe, ze moze jest to dom szatana i ja do niego sie modle ???? Rozejrzalam sie jeszcze raz po tym przybytku i utwierdzilam sie w moim wyobrazeniu o domu szatana. Pamietam oltarz w tym przybytku, kiedy byl jeszcze Katedra Katolicka. Byl bardzo ladny !!! Zastanawiam sie, kto i dlaczego go zlikwidowal ? Zastanawiam sie tez, kto tak faktycznie sie tam modli ???? W nastepna niedziele wybieram sie do Katedry Anglikanskiej.
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 7
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.