| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Nie kradnji!-kościół nie lubi konkurencji! | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 9 |
|
Dla mnie słowa "nie kradnji- kościół nie lubi konkurencji" mają sens i obrazują całą działalność kościoła. Bardzo rzadko spotyka się duchownych z powołania. Np. księża z mojej parafii i okolic często spotykają się po to by pograć w karty. Niedawno w mojej parafii wybuchł skandal, bo ksiądz przegrał w nie swój samochód, a książulka, któremu udało się je wygrać tak pobił, że nieszczęśnik wylądował w szpitalu. Poza tym ksiądz z mojej parafii to stary wyzyskiwacz. Ludzie się mu nie sprzeciwiają, bo się go boją. Co się dzieje na tym świecie???!!!
|
|
|
Kościół jako wspólnota mógłby istnieć. Niestety w dzisiejszych czasach kościół jako wspólnota jest wyparty przez kościół jako instytucja. Przypomina mi się pewne zdarzeni z pobliskiej memu miastu wsi. Ksiądz miał odprawić mszę na pogrzebie, ale ponieważ rodzinę było stać tylko na część "dobrowolnej zapłaty" ksiądz przyszedł na pogrzeb, zaśpiewał kilka kolęd i sobie poszedł. Niby zabawne, ale nie dla rodziny zmarłego. A ksiądz jak księdzował tak księdzuje, kuria nie chce go wywalić.
|
|
|
Racja... co się dzieje na tym świecie? Kinga popatrz na siebie bez urazy...
[%sig%]
|
|
|
Wiecie co ja tam za kosciolem katolickim nie przepadam mam mu wiele do zarzucenia ale to nie znaczy ze biore pod te sama kreske wszystkich ludzi i duszpasterzy z tego koscila. Znam osobiscie ludzi tak sprawiedliwych i bogobojnych ktorzy sa czlonkami kosciola katolickiego ze tej wiary mozna im pozazdroscic. Sluchajcie jezeli myslicie ze istnieje kosciol idealny to sie mylicie. Bo kosciol tworza ludzie, a ludzi sa grzeszni. Idealny jest Bog. I pzrez wiare w Jego Syna dostepujemy odpuszczenia win. Eeeech kiedy pzrestaniecie postrzegac wszystko w bieli i czerni?
A moze kiedy wy zaczniecie postrzegac wszystko w bili i czerni wlasnie...
[%sig%]
|
|
|
u mnie kosciol luz. kiedys bylo ciekawiej smieszniej itp a tera troche smetnie. slyszalem o wrecz bezczelnych ksiezach ze normalnie slow brak. szkoda slow
moj kolega twierdzi ze kosciol niedlugo upadnie wiec niektozy sie pewnie ciesza.
|
|
|
Co do tego ze kosciol tworza ludzie to sie zgadzam. Nie zawsze jestesmy przeciez idealni, ale ksieza-materialisci to normalka
|
|
|
a ja znam bardzo fajnego i naprawde wspanialego ksiedza,ktory ewidentnie jest ksiedzem z powolania.....chociaz smieje sie ze zostal nim dlatego ze mu mama kazała....:)mlody energiczny-gdyby takich bylo wiecej to moze kosciol przekonal by mnie do siebie....niestety za cale moje zycie on byl jedyny!
|
|
|
Ja znam takiego rudego grzyba, ktory popycha wszystko co nie spieprzy na drzewo
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 9 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |