Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Z czego matura
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 11

Witam, Jestem zainteresowany studiowaniem biotechnologii. Wydaje się ona obiecującym kierunkiem, jednakże społeczeństwo sprzeciwia się stosowaniu żywności GMO, wszelkim manipulacjom genetycznym, a nawet stosowaniu syntetycznych leków w medycynie. Czy w związku z tym ten kierunek ma jakąś przyszłość? Poza tym uczęszczam do liceum ogólnokształcącego(teraz idę do trzeciej klasy), gdzie wszystkie przedmioty mamy na poziomie podstawowym. Ja jednak zainteresowany jestem zdawaniem matury na poziomie rozszerzonym z biologii i ewentualnie z chemii. Gdyby mi się nie powiodło, chciałbym iść na automotorykę, dlatego mam zamiar pisać maturę rozszerzoną z fizyki. Czy to rozsądne rozwiązanie? Czy napisanie z powodzeniem matury rozszerzonej z tych trzech przedmiotów jest praktycznie możliwe? I czy moglibyście doradzić mi na jakie studia w okolicach Katowic najlepiej iść?

Interfector:
moglibyście doradzić mi na jakie studia w okolicach Katowic najlepiej iść?
hmm... zależy co cie interesuje:)(to jest akurat zadkość, młodzi ludzie nie maja zainteresować) z jakich przedmiotów jesteś dobry??. wiesz mozesz iść na biotechnologie tylko zależy po jakiej stronie staniesz trucicieli i kłamców albo w szczytnych celach bo chcesz dobrze(chodz żadko to wychodzi bo wiekszośc to gnidy). masz szczescie bo ja akurat jestem po maturze cufem dostałem sie do gliwic na kierunek automatyka i robotyka, wydział mechaniczno technologiczny (hehe prawie jak w USA - MIT :P). ciekawe czy utrzymam sie tam po 1 roku, interfector jesli jestes dobry z maty i fizy mozesz isc na gliwice bo fajna robótka jest po takich studiach. tylko nie polecam wydziału elektrycznego, jak cos to pytaj w miare wiedzy postaram sie odpowiedziec. masz jeszcze troche czasu zeby pomyslec...

No cóż mam tylko czas do końca września. Automatyka i robotyka to ciekawy przedmiot, ale z fizyki miałem naciągane 3. Interesuje mnie to bardzo, ale boję się tego. Myślałem o tym, aby na przekór swojej nauczycielce i podstawowemu poziomowi napisać rozszerzona fizykę, ale to jak rzucanie się z motyka na słońce. A jeśli chodzi o bioinformatykę, czy biotechnologię, to mam wybór, aby być niezależnym naukowcem, albo zwyczajnym draniem, zajmującym się GMO i skażaniem biologicznym przyrody. Z tego co zaobserwowałem w internecie, ludzie powoli buntują się przeciwko większości zabiegów biotechnologicznych, więc chyba trudno tu o ciekawą przyszłość, a tym bardziej o zyski. Jeżeli zostanę biotechnologiem w szczytnych celach, zbyt dużo na tym nie zarobię. Mam zamiar pisać maturę rozszerzoną z matematyki, j. angielskiego, biologii i ewentualnie z chemii. Chociaż wszystkie te przedmioty miałem na poziomie podstawowym. Jeśli będę miał problemy na śląsku, wyjadę na Kujawy. Na co mam szansę się załapać, jeżeli napiszę pomyślnie maturę z tych przedmiotów. Czy sama informatyka to przyszłościowy kierunek, czy może lepsza byłaby bioinformatyka.

Interfector:
Jestem zainteresowany studiowaniem biotechnologii.
Witaj. Otóż biotechnologia nie oznacza od razu GMO. Można się wiele nauczyć w dziedzinie zarządzania uprawami i wiele udoskonalić, bez ingerowania w geny. Jak posiądziesz odpowiednią wiedzę w tych kwestiach, to powinieneś orientować się, jakie modyfikacje są sensowne i korzystne, a jakie szkodliwe. Wg. mnie to bardzo przydatna działka w rozwoju produkcji zdrowej żywności. Mając takie wykształcenie nie musisz od razu pracować w Monsanto, możesz stanąć po drugiej stronie i wnieść trochę od siebie w ochronę rolnictwa. To zawsze jest pozytywna wiedza, bo specjalistów jest niewielu. Automatyka i robotyka też nie jest zła, tym bardziej, że można to połączyć z rolnictwem, dość przyszłościowe. Poza tym nie trzeba się ograniczać do jednej tylko dziedziny, można się rozwijać w kilku profesjach, bo z tego powstaje bardzo ciekawy zasób umiejętności i człowiek dysponuje szerszym rozeznaniem do praktycznego zastosowania. Ale wybory należą do Ciebie :) Pozdro.

The truth is constantly changing. Are you able to follow it? http://truthism.com/

to ty byś nie chciał wiedziec jakie ja miałem oceny:P matura nie jest ciezka, gorsze sa próbne. wiesz jesli cie to interesuje mówisz o fizyce to zainteresowanie pomoze ci sie uczyć, gorzej sie uczy na hama bo musze, wiesz o co chodzi. informatyk dochodowa praca jesli sie dobrze trafi i sie bedzie miało szczescie. znajomy miał jako informatyk wyjechac na 2 miesiace do chin, predzej wolał z roboty sie zwolnic niz wyjechac na 2 miesiace, bo sie tłumaczył rodzina itd. a jest len ze sie nie lubi rószac z swojego rejonu. po automatyce i robotyce jest fajna robota szukajac po jakichs ofertach. tylko jeszcze zebys tesz sobie zaduzo na głowe tych rozszeszonych przedmiotów nie powciepywał. chyba jest tak ze jesli chcesz zdawać rozszerzenie mósisz zdawać tez podstawe. wiec jesli w jednym szczeblu sie nawali to koniec, albo sie myle bo nie interesowałem sie tym bo ja wszystko na postawie zdawałem

No to w takim razie bioinformatyka, jako makrokierunek. Napiszę maturę rozszerzoną z biologii, matematyki i angielskiego. Z takim zestawem na jaki kierunek miałbym największe szanse się dostać, gdybym nie dostał się na bioinformatykę?

Interfector:
Z takim zestawem na jaki kierunek miałbym największe szanse się dostać, gdybym nie dostał się na bioinformatykę?
ja na mój kierunek dostałem sie z podst. polskim i matą. wiec masz duze pole do popisu to potem zalezy od prestiżu studiów i trudnosci danego kierunku. http://rekrutacja.polsl.pl/kryteria2010_sd1.aspx tu masz kryteria przyjec akurat na gliwice, zapoznaj sie z tym

Raptor:
Witaj. Otóż biotechnologia nie oznacza od razu GMO
DOKŁADNIE TAK JAK FIZYK JĄDROWY NIE JEST JEDNOZNACZNE A TWORZENIEM BRONI MASOWEGO RAŻENIA Myślę że zawód bardzo dobry i na czasie- do tego najbliższe lata to próby eksploracji kosmosu więc i ciekawie może być Gmo- umże szybką śmiercią- przynajmniej te które umożliwia pochłanianie dużych dawek i przetrwanie w obecności RANDAP reszta będzie przyszłością- ludzie niebawem nauczą się szanować naturę i jej bio różnorodność- ale nie oszukujmy się- do życia poza ziemią potrzebne będą inne organizmy- chociaż po to by skrócić drogę ewolucji wychodzimy z dna intelektualnego i mam nadzieje że niebawem zrozumiemy naturę życia, co nie którzy już próbują to łapać Interfecto- zawód wybierasz na co najmniej 45 lat do przodu- więc to pół wieku zmian i ewolucji cywilizacji- o ile przetrwamy :-))))) aż tyle

Życie to sen, z którego każdy z nas się kiedyś obudzi...

dobrze ze sie zajwiliscie to bardziej pomogliscie inceptorowi niż ja w wyborze przyszłości na dalsze lata:) inne makrokierunki np. nanotechnologie tez maja przyszłosc niestety teraz tylko po angielsku tak naprawde kazdy kierunek jest bardzo dobry tylko ludzie troche utrudnili sobie zycie, bo skonczyli z ewolucja dane kierunku bo juz wszystko poznali teoretycznie. jestem po seansie incepcji i moge wygadywać głupoty:), po przeanalizowaniu swoich znów jestem powiedzmy w rozsypce.

Ocelot:
jestem po seansie incepcji i moge wygadywać głupoty:), po przeanalizowaniu swoich znów jestem powiedzmy w rozsypce.
o ile dobrze zrozumiałem :-) to każdy przechodzi wiek odlotów i podatności wyobraźni na czynniki zewnętrzne, ale nie jest z Tobą tak źle :-) ja też lobię czasem odlecieć oczywiście bez wspomagaczy :-) często się wzruszam- na avatarze się spłakałem aż wstyd- dobrze że w kinie ciemno to nikt nie widział :-) dużo mam takich jazd przy dobrej rytmicznej muzyce i to takich kosmicznych- stąd zafascynowanie grawitacją :-) filmami s-f itd... i muszę przyznać że bardzo mi to na co dzień pomaga- warto mieć bystrą i barwną dusze i umysł :-) choć rozczarowania innymi często większe i znacznie łatwiej skryć głowę w dłoniach z tekstem w myślach- ja pierd... :-)

Życie to sen, z którego każdy z nas się kiedyś obudzi...

zbyszek123:
o ile dobrze zrozumiałem :-) to każdy przechodzi wiek odlotów i podatności wyobraźni na czynniki zewnętrzne
poprostu mam dzis tok nie logicznego myslenia, zastanawiania sie czy mam racje albo sie myle pomieszanie z pogmatwaniem jakiej kolwiek teori i czy gadam i pisze z sensem. doradziłbym inceptorowi w sprawie wyboru studiów ale mnie to przerosło:), jeszcze ma ,,troche'' czasu na wybór i jesli ma takie zainteresowania i zawzietośc do nauki to(zycze mu jak najdłuzej takiej postawy, duzo osiągnie (niemylic z ambicjami tylko z prac nad soba poprzez zagospodarowanie czasu,wiedzy i zainteresowan). ja straciłem ta zawzietość moze nawet nigdy jej nie miałem, bo zawsze by sie chciało ale tej motywacji brak(albo człowiek sie sam to w mawia) to chyba to 2. incepcje musze jeszcze raz obejrzec bo mało z tego filmu wiem, wydał mi sie nawet monotonny bo nie miałem dobrze dobranych napisów i na dodatek kinówa przez co mnie sie widzi. a zbyszku nie jestes sam ja widziałem 2 razy avatara i za kazdym razem gardło sciskało i łezki leciały chyba w tych samych momentach nawet:)
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 11
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.