Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Potop szwedzki
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 4

Witam, Ostatnio czytałem książkę Henryka Sienkiewicza pt. "Potop. Dużo się w niej mówi o bohaterstwie Polaków w wielu bitwach ze Szwedami i ze zdrajcami kraju. Sienkiewicz przedstawił również oblężenie Jasnej Góry jako zaciętą walkę. Polacy rzekomo wygrali mimo znikomych szans. Autor książki ostro też krytykuje kapitulację pod Ujściem i zerwanie unii lubelskiej przez braci Radziwiłłów. Jestem ciekaw jak lektura ma się do historii i jakie jest wasze zdanie na temat tej książki.

Słuchaj jakoś nie ma tu nikogo kto mógłby tobie coś pomóc w twoim pytaniu ale proponuję przeczytać stronę http://uleszka.uprowadzenia.cba.pl/webacja/warownie/kazimierz.htm To o trochę wcześniejszym okresie, takie luźne pytania co jest prawdą czy na pewno to co się mówi trzyma się kupy. dzieło Sienkiewicza nie musi mieć wiele wspólnego z prawdą o przeszłości. Wklej sobie adres bo wyszukiwarka dopisuje sobie jakieś procenty { pewnie za mało wypiła} i wypada w maliny.

aha Interfector pamietaj jesli chodzisz jeszcze do szkoły mów wszystko to co pisali w lekturze i sie nie wychylaj ze to nie prawda. Pamietaj że nauczyciel jest wszystko wiedzący i jest nieomylny:) ale jak już skonczysz bedziesz wiedział ze to banda baranów

Tak czy owak polacy odegrali sie z nawiązku za potop szwedzki w miszczostwach swiata w grze CS 2009 :)W finale zmierzyly sie grupy Polska vs szwedzi^^ Oczywiscie pl win:)

Wina tuska
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 4
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.