Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
kto może mi pomóc wyjaśnić?
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 19

Jakoś nigdy nie wierzyłem w ufo , kosmitów itp.W 1997 r jadąc w niemczech autostradą (Magdeburg >Hanover) ja i sześciu znajomych (jechaliśmy dwoma samochodami) ok godz. 23 rozbłysło światło na ok 5 sek (jaśniej jak w dzień) nad nami widzieliśmy srebrzysto-kolorową kule (ciężko określić odległość i wielkość tego fenomenu) po tych kilku sekundach światło zgasło tak szybko jak się pojawiło i kula po prostu znikła.Znajomi za nami i jeszcze jacyś niemcy którzy zaraz po tym zatrzymali sie koło nas potwierdzili że widzieli to co i my.Po dojechaniu do celu na drugi dzień chciałem podzielić się obserwacją z innymi osobami (rodzina,koledzy itp.)po głupich uśmieszkach i minach dałem sobie spokój podobnie jak reszta towarzystwa która z nami jechała .Od tamtej pory do dnia dzisiejszego z nikim nie dzieliłem sie tymn przezyciem .Jezeli ktoś z was zaobserwował coś podobnego bądź potrafi to racjonalnie wyjaśnić to będe bardzo wdzieczny.

Widziałeś ufo i tyle, mogłeś sprawdzić, czy nie uciekły ci jakieś godziny. HIPNOZA.

Jak już wspomniałem jechaliśmy dwoma autami z prędkością ok.130km/h + przypadkowi niemcy ktorzy jechali za nami ,zatrzymalismy sie przy pierwszej możliwości i raczej nikt nie został 'wyciągnięty' z naszych samochodów(jeżeli to sugerujesz) .

A co powiecie na piorun kulisty? -"...rozbłysło światło na ok 5 sek (jaśniej jak w dzień) nad nami widzieliśmy srebrzysto-kolorową kule..."-"...po tych kilku sekundach światło zgasło tak szybko jak się pojawiło i kula po prostu znikła..."- jak dlamnie to był piorun kulisty. Jednak mam pytanie -"(jaśniej jak w dzień) "- chodzi oto że cała okolica pojaśniała??

tak rozjaśniło się w całej okolicy, a jeżeli piorun kulisty jest zbudowany z elementów które wyglądem przypominaja plaster miodu to zapewne było to .Dzięki za spostrzezenie ,idę na stronki o piorunach kulistych.

Raczej-podzielam [zdanie] Moskita,podanymi cechami [dysponuje] zjawisko pioruna kulistego-zjawisko fizyki atmosfery Ziemi,niezbyt poznane przez naukowców -co do przyczyn powstawania itd. cze.

Po zapoznaniu sie ze stronkami o piorunach kulistych jakos nie jestem do konca przekonany ze byl to jeden z nich ,ale skoro sie przy tym tak upieracie to niech tak zostanie.Pozdrowienia 4everybody

Nie -załatwo się poddajesz:-)- ten wygląd plastra miodu niedaje mi spokoju:-) jedno jest pwene temat niezostał jeszcze zamknięty -"tak rozjaśniło się w całej okolicy..." piorun kulisty raczej nie daje sporego oswietlenia (może to był akurat jakis mutant:-)) one się takjakby "tlą" Czy mugłbyś mniejwięcej okreśkić wielkość tego obiektu ?

Było już b.ciemno i bezchmurnie (granatowe gwiaździste niebo),a sama kula raczej nie była źródłem światła ,jakby stała się widoczna dzieki temu gwałtownemu oświetleniu.Nie było to też żadnych wyładowań atmosferycznych . Odległosc kuli ciężko mi określic ,światło rozbłysło sie (prawie?)po choryzont . Kula mogła być ~w połowie zasięgu wzroku(tzn.światła) na wysokości 100-500?m i do karłów też nie należała od 5-10m do -? tak to mniej wiecej wyglądało z naszego punktu .Na pewno to nie był balon (meteo itp.te nie znikają:))Aha widac było ze to coś jest zbudowane z elementów (coś jak plastry) kilka z nich zmieniało jaskrawe kolory. Zniknelo a moze przestalo byc widoczne jak swiatlo zgaslo.A, i nie poddaje sie :) ,wiem co widziałem (na całe szczescie nie sam ,bo wtedy pewnie zaczalbym sie zastanawiac czy nie jestem stukniety ) a nie naleze do ludzi ktorzy usiluja na sile kogos do czegoś przekonywać. Pozdrowienia

Piorun kulisty zmierz od nieba w ziemie , aby się rozładować. Czy zauważyłeś ruch tego obiektu ? Czy też tlił się w jednym miejscu ? Kolor też jest podejrzany. Pioruny kuliste są ciekawe , nikt nie wie o co chodzi. Jednak może on również płynąć w powietrzu a nie z góry na dół. Sam nie wiem.

zreszta w zyciu nie slyszalem w zadnej relacji o piorunach kulistych zeby mialy budowe na wzor plastra miodu :), szkoda ze nikt tego nie sfotografowal :/

Jak dla mnie to była sonda, która właśnie wychodziła z podprzeszczeni, a po 5 sekundach i obraniu nowego kursu znowu weń weszła.

Wojsko dysponuje oświetleniem pola walki [czas świecenia wg. potrzeb-od kilku s do ok jednej min.]Swiecenie jak ww opisane-[małe słońce].Oświetlenie opadające na spadachronie,stąd widok [być może]spadachronu-plastra-oświetlonego przez podwieszoe światło.Przy tym oświetleniu widać jak w dzień.Są takie światła [wojskowe] które mogą oświetlić obszar-nawet o średnicy kilkunastu kilometrów.Wojsko Polskie dysponowało takimi środkami i nadal dysponuje.Mogło to być coś z tych rzeczy, lecz nie koniecznie. cze.Piorun kulisty -mniej pasuje do widzianego zjawiska-muszę przyznać.cze.przepraszam za ort.

oj Duchu. chyba wyjaśniłeś zagatke (Są takie światła [wojskowe] które mogą oświetlić obszar-nawet o średnicy kilkunastu kilometrów-tego nie wiedziałem napewno kilometrów a nie metrów??-te światła to flary) Ale przypomniało mi się coś jeszcze nad kręgami które powstają w zbożach też często widuje się <chyba> podobne obiekty jest kilka ich zdjęć i napewno jedem filmik (widzialem i podobal mi się :) Pawle podaj miesiąć lub przynajmniej pore roku podczas której dokonałeś tej obserwacji

W czasie wojny-były klary ,po wojnie je udoskonalano i w latach 50-tych,udoskonalone światło oświetla [obfitym światłem]teren liczony w kilometrach,-jeśli są takie potrzeby na polu walki.To o czym mówisz a było widziane przy kręgach,-widziałem na dok. filmie -było białe [w dzień] wielkości piłki nożnej i dryfowało nad polem na wysokości półtora metra .cze.

to też pojebane

... albo widziales ufo albo tak jak duch twierdzi .... ale nie wykluczone ze to nie piorun kulisty chociarz ... bez chmur nie powinny wystepowac ...

Niekoniecznie czasami koło uskoków tektonicznych przy wzmożonej aktywności sejsmicznej widywano dośc często pioruny kuliste. Podasłeś że jechałeś autostradą Magdeburg >Hanover można by sprawdzic czy niema tam gdzieć nawet małego uskoku

Właśnie dlatego TY tu trafiłeś.
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 19
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.