| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| kto może mi pomóc wyjaśnić? | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 19 |
|
Jakoś nigdy nie wierzyłem w ufo , kosmitów itp.W 1997 r jadąc w niemczech autostradą (Magdeburg >Hanover) ja i sześciu znajomych (jechaliśmy dwoma samochodami) ok godz. 23 rozbłysło światło na ok 5 sek (jaśniej jak w dzień) nad nami widzieliśmy srebrzysto-kolorową kule (ciężko określić odległość i wielkość tego fenomenu) po tych kilku sekundach światło zgasło tak szybko jak się pojawiło i kula po prostu znikła.Znajomi za nami i jeszcze jacyś niemcy którzy zaraz po tym zatrzymali sie koło nas potwierdzili że widzieli to co i my.Po dojechaniu do celu na drugi dzień chciałem podzielić się obserwacją z innymi osobami (rodzina,koledzy itp.)po głupich uśmieszkach i minach dałem sobie spokój podobnie jak reszta towarzystwa która z nami jechała .Od tamtej pory do dnia dzisiejszego z nikim nie dzieliłem sie tymn przezyciem .Jezeli ktoś z was zaobserwował coś podobnego bądź potrafi to racjonalnie wyjaśnić to będe bardzo wdzieczny.
|
|
|
Widziałeś ufo i tyle, mogłeś sprawdzić, czy nie uciekły ci jakieś godziny.
HIPNOZA.
|
|
|
Jak już wspomniałem jechaliśmy dwoma autami z prędkością ok.130km/h + przypadkowi niemcy ktorzy jechali za nami ,zatrzymalismy sie przy pierwszej możliwości i raczej nikt nie został 'wyciągnięty' z naszych samochodów(jeżeli to sugerujesz) .
|
|
|
A co powiecie na piorun kulisty? -"...rozbłysło światło na ok 5 sek (jaśniej jak w dzień) nad nami widzieliśmy srebrzysto-kolorową kule..."-"...po tych kilku sekundach światło zgasło tak szybko jak się pojawiło i kula po prostu znikła..."- jak dlamnie to był piorun kulisty.
Jednak mam pytanie -"(jaśniej jak w dzień) "- chodzi oto że cała okolica pojaśniała??
|
|
|
tak rozjaśniło się w całej okolicy, a jeżeli piorun kulisty jest zbudowany z elementów które wyglądem przypominaja plaster miodu to zapewne było to .Dzięki za spostrzezenie ,idę na stronki o piorunach kulistych.
|
|
|
Raczej-podzielam [zdanie] Moskita,podanymi cechami [dysponuje] zjawisko pioruna kulistego-zjawisko fizyki atmosfery Ziemi,niezbyt poznane przez naukowców -co do przyczyn powstawania itd. cze.
|
|
|
Po zapoznaniu sie ze stronkami o piorunach kulistych jakos nie jestem do konca przekonany ze byl to jeden z nich ,ale skoro sie przy tym tak upieracie to niech tak zostanie.Pozdrowienia 4everybody
|
|
|
Nie -załatwo się poddajesz:-)- ten wygląd plastra miodu niedaje mi spokoju:-)
jedno jest pwene temat niezostał jeszcze zamknięty -"tak rozjaśniło się w całej okolicy..." piorun kulisty raczej nie daje sporego oswietlenia (może to był akurat jakis mutant:-)) one się takjakby "tlą" Czy mugłbyś mniejwięcej okreśkić wielkość tego obiektu ?
|
|
|
Było już b.ciemno i bezchmurnie (granatowe gwiaździste niebo),a sama kula raczej nie była źródłem światła ,jakby stała się widoczna dzieki temu gwałtownemu oświetleniu.Nie było to też żadnych wyładowań atmosferycznych .
Odległosc kuli ciężko mi określic ,światło rozbłysło sie (prawie?)po choryzont .
Kula mogła być ~w połowie zasięgu wzroku(tzn.światła) na wysokości 100-500?m
i do karłów też nie należała od 5-10m do -? tak to mniej wiecej wyglądało z naszego punktu .Na pewno to nie był balon (meteo itp.te nie znikają:))Aha widac było ze to coś jest zbudowane z elementów (coś jak plastry) kilka z nich zmieniało jaskrawe kolory. Zniknelo a moze przestalo byc widoczne jak swiatlo zgaslo.A, i nie poddaje sie :) ,wiem co widziałem (na całe szczescie nie sam ,bo wtedy pewnie zaczalbym sie zastanawiac czy nie jestem stukniety ) a nie naleze do ludzi ktorzy usiluja na sile kogos do czegoś przekonywać. Pozdrowienia
|
|
|
Piorun kulisty zmierz od nieba w ziemie , aby się rozładować. Czy zauważyłeś ruch tego obiektu ? Czy też tlił się w jednym miejscu ? Kolor też jest podejrzany. Pioruny kuliste są ciekawe , nikt nie wie o co chodzi. Jednak może on również płynąć w powietrzu a nie z góry na dół. Sam nie wiem.
|
|
|
zreszta w zyciu nie slyszalem w zadnej relacji o piorunach kulistych zeby mialy budowe na wzor plastra miodu :), szkoda ze nikt tego nie sfotografowal :/
|
|
|
Jak dla mnie to była sonda, która właśnie wychodziła z podprzeszczeni, a po 5 sekundach i obraniu nowego kursu znowu weń weszła.
|
|
|
Wojsko dysponuje oświetleniem pola walki [czas świecenia wg. potrzeb-od kilku s do ok jednej min.]Swiecenie jak ww opisane-[małe słońce].Oświetlenie opadające na spadachronie,stąd widok [być może]spadachronu-plastra-oświetlonego przez podwieszoe światło.Przy tym oświetleniu widać jak w dzień.Są takie światła [wojskowe] które mogą oświetlić obszar-nawet o średnicy kilkunastu kilometrów.Wojsko Polskie dysponowało takimi środkami i nadal dysponuje.Mogło to być coś z tych rzeczy, lecz nie koniecznie. cze.Piorun kulisty -mniej pasuje do widzianego zjawiska-muszę przyznać.cze.przepraszam za ort.
|
|
|
oj Duchu. chyba wyjaśniłeś zagatke (Są takie światła [wojskowe] które mogą oświetlić obszar-nawet o średnicy kilkunastu kilometrów-tego nie wiedziałem napewno kilometrów a nie metrów??-te światła to flary)
Ale przypomniało mi się coś jeszcze nad kręgami które powstają w zbożach też często widuje się <chyba> podobne obiekty jest kilka ich zdjęć i napewno jedem filmik (widzialem i podobal mi się :)
Pawle podaj miesiąć lub przynajmniej pore roku podczas której dokonałeś tej obserwacji
|
|
|
W czasie wojny-były klary ,po wojnie je udoskonalano i w latach 50-tych,udoskonalone światło oświetla [obfitym światłem]teren liczony w kilometrach,-jeśli są takie potrzeby na polu walki.To o czym mówisz a było widziane przy kręgach,-widziałem na dok. filmie -było białe [w dzień] wielkości piłki nożnej i dryfowało nad polem na wysokości półtora metra .cze.
|
|
|
... albo widziales ufo albo tak jak duch twierdzi .... ale nie wykluczone ze to nie piorun kulisty chociarz ... bez chmur nie powinny wystepowac ...
|
|
|
Niekoniecznie czasami koło uskoków tektonicznych przy wzmożonej aktywności sejsmicznej widywano dośc często pioruny kuliste. Podasłeś że jechałeś autostradą Magdeburg >Hanover można by sprawdzic czy niema tam gdzieć nawet małego uskoku
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 19 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |