Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
CO O TYM MYŚLICIE???
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 8

http://tygodnik.onet.pl/32,0,17924,1,artykul.html

"Więcej ludzi Zachodu wierzy w istnienie duchów i zjawisk paranormalnych niż w Boga." Nie rozumiem, gdzie tu sprzeczność, czy opozycja. Ja nie wierzę w takie sprawy - ja o nich wiem i niektórych doświadczyłem. Wiem też, że Bóg jakim go przedstawiają religie nie istnieje - więc może o to tu chodzi, ale ja już dawno wyrosłem z religii i Bóg dla mnie = Absolut, Energia, Miłość, Źródło itp. Po prostu przez myśl mi nawet nie przejdzie, że Bóg to ten chory twór/potwór religijny. Więc bardzo dobrze, że większość ludzi zachodu nie wierzy w Boga religijnego - dobrze to o nich świadczy - znaczy, że zaczynają myśleć i ich poziom intelektualny, mentalny, moralny, etyczny wzrasta. Jeśli zaś chodzi o tzw. opętania, to nawet dzisiejszy Kościół wie, że ogromna większość tych przypadków to choroby psychiczne. Prawdziwe opętania to ułamek procenta. Niestety, ale sama filozofia Kościoła powoduje większość tych "opętań" - to osoby bardzo wierzące, starające się żyć zgodnie z religijnymi zasadami w wydaniu kościelnym, które są wzajemnie sprzeczne i nie da się ich wszystkich przestrzegać. Nieszczęśnik bardzo się stara, ale mu nie wychodzi. Po jakimś czasie stwierdza, że coś z nim nie tak, że jest zły, a następnie pewnie opętany!!! A już egzorcyzmy w wydaniu kościelnym to czysta szopka i tragikomedia - tylko utwierdzają nieszczęśnika w jego chorym przekonaniu. Dla kontrastu miałem do czynienia z egzorcystą parapsychologiem/psychotronikiem - aż miło się z takim rozmawia (o wielu sprawach) i są oni bardzo skuteczni, co więcej - problem nie powraca, bo wyjaśnią ci mechanizmy funkcjonowania tego wszystkiego. To, że Kościół nie płaci podatków, że się bogaci, że naciska, wymusza - to wszystko pikuś. Największą ich zbrodnią jest pranie mózgów jakiego dokonują biednym ludziom, spustoszenia jakie czynią w psychice ludzkiej, kompleksy jakie wzbudzają u ludzi, którzy często nie potrafią się ich wyzbyć do końca życia - tym bardziej, że pranie mózgu trwa od dzieciństwa, systematycznie. Chciałbym tu nawiązać do jeszcze innego tematu - do konsumpcjonizmu. Kościół wzbudza u ludzi ogromne niedowartościowanie, kompleks niższości, podczas gdy koncerny dają "lekarstwo": "zrób sobie dobrze", "kup to", "jesteś tego warta" itp. i kółeczko się kręci.

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl

wendol:
To, że Kościół nie płaci podatków, że się bogaci, że naciska, wymusza - to wszystko pikuś. Największą ich zbrodnią jest pranie mózgów jakiego dokonują biednym ludziom, spustoszenia jakie czynią w psychice ludzkiej, kompleksy jakie wzbudzają u ludzi, którzy często nie potrafią się ich wyzbyć do końca życia - tym bardziej, że pranie mózgu trwa od dzieciństwa, systematycznie.
Dlatego polecam coś takiego:
:
DECHRYSTIANIZACJA DUCHOWA Dechrystianizacji powinien dokonać rodzic, szaman, egzorcysta, lub najlepszy przyjaciel - który chce naszego dobra. Może tego dokonać także Twoje dziecko, jeśli siłą swojej miłości chce Ci pomóc (musi rozumieć, co czyni). Zdecydowanie nie powinien tego czynić satanista, guru sekty, etc. Osoba, która dokona dechrystianizacji, musi robić to szczerze, z głębi serca, dla naszego dobra, a nie dla pieniędzy czy spłacenia długu (także długu wdzięczności). W najgorszym wypadku można pojechać w tzw. miejsce mocy (np. na Ślężę) i dokonać jej samemu w obliczu duchów i sił magicznych owego miejsca. 1. Odwrócenie chrztu polega na obmyciu twarzy z chrześcijańskiego oblicza i wszelkich konsekwencji chrztu. Woda nie powinna być zwykłą kranówką, lecz mieć właściwości lecznicze lub magiczne. Może to być woda mineralna ze sklepu poddana działaniu muzyki klasycznej (np. Mozarta). Pod jej wpływem struktura wody nabierze właściwych wibracji (badania naukowe dowiodły, że woda poddawana muzyce poważnej nabiera podobnych cech, co wody ze znanych uzdrowisk). Podczas obmycia twarzy z chrztu należy nadać posiadanemu imieniu nowe, niechrześcijańskie znaczenia, lub zmienić je na nowe (później o legalizację imienia należy wystąpić do Starostwa Powiatowego podając za przyczynę kwestie religijne). 2. Odwrócenie I. komunii świętej - należy w ognisku spalić fragment włosów symbolizujących ciało Chrystusa, które otrzymaliśmy w czasie I. komunii świętej. Nie należy zapominać o wypowiedzeniu formułki, że zwracamy ciało i krew Chrystusa i niech wracają tam, skąd przyszły, czymkolwiek są. 3. Odwrócenie bierzmowania polega na przerobieniu nakreślonego nad głową palcem umaczanym w oliwie znaku krzyża w inny znak. Najprościej dorobić nad głową kółko - wtedy katolicki znak krzyża zamienia się w astronomiczny symbol planety Ziemia (krzyż wpisany w okrąg) i w tym kontekście oznacza Ziemianina. Poza tym okrąg ogranicza zasięg oddziaływania krzyża. Dla nadania odpowiedniej rangi przemianie symbolu, należy wypowiedzieć formułkę informującą o dokonywanym zabiegu. 4. W kwestii odwrócenie pozostałych sakramentów - każdy zainteresowany powinien sam zdecydować, jak tego dokonać. Najlepiej wymyślić coś analogicznego.
http://wolne-media.h2.pl/?p=811

The truth is constantly changing. Are you able to follow it? http://truthism.com/

Raptor:
Dlatego polecam coś takiego:
raptor ja jestem cienki w subtelnościach językowych więc nie wyczułem sarkazmu czy innej ironii ale myślę że musiała tu być. Bo chyba nie piszesz poważnie? ;)

Oczywiście, to tylko przenośnia, a same rytuały owszem, mogą się przydać komuś dla kogo mają one znaczenie i mają pewne oddziaływanie na podświadomość, co pozwoli im skutecznie zerwać z przywiązaniem do religii. Jak kto woli, metod jest wiele, a jeśli można się przy tym jeszcze dobrze bawić, to czemu nie? ;)

The truth is constantly changing. Are you able to follow it? http://truthism.com/

Bardzo spodobało mi się co przeczytałam w ksiązke Osho "Księga kobiet-Duchowa siła kobiecości" Bóg mieszka w prawej półkuli mózgowej, która jest intuicyjna, wizyjna, niekalkulująca wszystkiego i bezczasowa. Ponieważ każda z półkul odpoawiada za przeciwległa strone organizmu no więc... półkula ta ma dostęp do serca a stamtąd z czakry serca wydostaje sie światło. Dla prawopółkulowca życie jest boskie, radosne i optymistyczne, bo zwyczajnie rozświetla je światło. A cały system nauczania nastawiony jest na zduszenie expresji i wyrobienie dominacji lewej półkuli. A tu mieszka kalkuacja, rozumowanie, nauka poprostu. Ale to jest bardzo męskie podejście. Walczące kalkulujące i nastawione na efekty. Wszystko by było dobrze gdyby czlowiek umiał zachować równowagę, ale jest to dośc trudne. Jeśli raz zacznie sie walczyć wchodzi tow nawyk i człowiek walczy aż albo organizm niewytrzyma albo psychika. Kluczowym słowem jest R Ó W N O W A G A. Przyroda zawsze dąży do równowagi i wie co robi, bo zycie nie znosi próźni. a i polecam ksiązke http://www.lideria.pl/Terapia-zwierciadla-Limor-Zohar/sklep/opis?nr=30124

Iść z uśmiechem na twarzy do końca.... a nawet i potem

Może i prawa półkula jest bardziej boska, ale nie zmienia to faktu, że najważniejsza jest równowaga (jak słusznie zauważyłaś), czyli zrównoważona synchronizacja między prawą a lewą półkulą. W końcu tutaj żyjemy w materii i logika i przeliczanie są nam również potrzebne żeby skutecznie doświadczać. Oba pierwiastki, jak yin i yang mają pozytywne i negatywne właściwości jeśli dominują. Nadmierny optymizm też czasem oślepia :) a zbytnia lekkość bycia może w rezultacie doprowadzić do tragedii, z powodu ignorowania pewnych materialnych praw, na które zgodziliśmy się przed wcieleniem.

widzisz... nie każdy dostąpił tegfo zaszczytu, że jego półkule sa w równowadze! Mozna tym sterować, ale ja widze po sobie, że jednak chyba u mnie dominuje prawa...

Iść z uśmiechem na twarzy do końca.... a nawet i potem
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 8
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.