Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Jak pozbyć się negatywnych emocji i żalu do innych?
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 8

Jak pozbyć się negatywnych emocji, złych fluidów, jak przestać obwiniać innych za swoje nieszczęścia? W jaki sposób zacząć, jakie ćwiczenia należy wykonywać. Chce się pozbyć z siebie negatywów, na zawsze... Mam żal do wszystkich i siebie o wszystko. Więc jak to zmienić? Wierzę w karmę i reinkarnację, wiem że pewne rzeczy są niezmienialne, ale w jaki sposób można oczyszczać się na bieżąco z negatywnych myśli?

Witaj ! Bardzo dobry i interesujacy temat. To o co pytasz, przyjdzie samo. Jestes na dobrej drodze, skoro rodza sie w tobie te pytania. Rozwoj duchowy, rozwoj swiadomosci, jak i zaineresowanie tymi rzeczami juz samo w sobie powoduje postep w tym kierunku. Nie ma innej drogi niz ta, ktora nalezy przejsc by to osiagnac. Nie ma ludzi doskonalych, ale wszyscy jestesmy istotami mogacymi sie doskonalic i czy to wybierzemy, oraz w jakim tempie pojdzie nam to, to zalezy w glownej mierze czy i jak tego bedziemy pragnac. To sie osiaga tak, jak owoc osiaga swa dojrzalosc. Jablko potrzebuje powietrza, wody, slonca, itp. My tez potrzebujemy wiele czynnikow, ale najwazniejszym jest moc osiagnac dojrzalosc w naturalny sposob.
aurell:
jaki sposób można oczyszczać się na bieżąco z negatywnych myśli?
- trening, trening i trening, oraz czystosc. Ale niektore negatywne mysli i emocje sa nam rowniez potrzebne, nam i otoczeniu, bowiem jestesmy tutaj w tej "Misji Specjalnej", w tej szkole, czy moze przedszkolu, badz zlobku, abysmy sie uczyli, dojrzewali i uczyli innych. Abysmy takze powodowali innym bol i cierpienie, bowiem czasami tylko w ten sposob beda w stanie cos zauwazyc badz pojac i sie nauczyc. Niemniej jednak swiadomie powinnismy dazyc jedynie do piekna i milosci. Pozdr

Smiej sie pomimo wszystko ! smiej sie pelna geba, i poki jeszcze masz zeby... - Nie powiem ci jak jest w raju, ale wskaze jak tam dotrzec. - = wrozba@wrozba.info = www.WROZBA.INFO

Jak przestac obwiniac innych? Nie miec zalu do siebie i innych? Najlepszym sposobem jest zrozumienie innych, ich dzialan, motywow a zwlaszcza tego, ze kazdy z nas ma te same uczucia, podobne pragnienia tylko program inny przerabia.Spojrzenie na drugiego jak na siebie samego- kazdy odbiera w zyciu jakas lekcje, jedni ja lekcewaza inni sie zastanawiaja. Obarczanie innych za swoje niepowodzenia jest usprawiedliwieniem wlasnej niemocy, czasem braku odpowiedzialnosci, niedojrzalosci. Pierwsza rzecza jest wglad w samego siebie bez ubarwien, samokrytycznie i wyciagniecie wlasciwych wnioskow. Drugim to zauwazyc co dobrego sie dostalo od drugiego czlowieka, nie patrzac na to co zle bo zarowno dobro jak i zlo to juz jest skutek naszych dzialan, stosunkow z ludzmi ba nawet mysli. Jak sie z tego oczyscic? Tu zadnych cwiczen nie potrzeba lecz czasu i rzetelnego spojrzenia, ze drugi czlowiek jest dokladnie taki sam jak ja, ze swoimi zaletami i wadami, odwaga i lekiem , miloscia i nienawiscia - to bagaz ktory sami gromadzimy. Chcesz gromadzic zale, leki to je masz, zechcesz zgromadzic milosc, odwage, wybaczenie - od ciebie zalezy co po drodze zycia zbierasz. Wyrzuc z tego bagazu najpierw zal do siebie, pozniej oczysc go z zalu do innych a w miejsce tej pustki wloz zrozumienie, ze choc jestesmy tacy sami to jednak rozni w emocje, uczucia, dojrzalosc, odwage, determinacje. Czasem jak to Romek napisal potrzeba nam takiej lekcji by umiec kontrolowac nasze mysli i uczucia i zmieniac je gdyz mamy predyspozycje do tego, mamy wladze nad naszymi myslami i uczuciami. Sproboj a sie przekonasz, ze potrafisz sterowac wlasnymi uczuciami i w miejsce zalu zgromadzisz zrozumienie i wybaczenie a w miejsce swych nieszczesc powodzenie, zwlaszcza gdy do budowy swego zycia uzyjesz swoich sil nie siedzac i czekajac az ktos to za ciebie zrobi. Ro roboty aurell, nie ogladaj sie za siebie bo przeslosc jest martwa, terazniejszosc zyje, bys mogl dalej isc przez zycie, nie potykajac sie zapal swiatlo, wtedy bedziesz wszystko dokladnie widzial. Idac po ciemku, po omacku czujesz swoj wlasny oddech, lek, strach i gdy ktos stanie tobie na przeciw myslisz ze to zmora i sie boisz. Zapal swiatlo a zobaczysz, ze to taki sam czlowiek jak ty, ktory tak samo jak ty kroczy droga zycia tylko ze swoja, nie twoja. Mozesz go minac, mozesz wyprzedzic lub isc za nim pozostajac daleko w tyle, to nic kazdy ma swoj czas, swoja pore w ktorej najlepiej idzie. W droge aurell z glowa wysoko podniesiona do gory bys widzial przed soba drugiego czlowieka.

Juz gdzies na forum bylo o tym. Nie tylko ty masz z tym problemy. Trzeba WYABACZYC = ZROZUMIEC. Jest to nie lada sztuka i wymaga pracy. Tu jest fajnie napisane http://www.cudownyportal.pl/article.php?article_id=1265

Cześć Aurellu właśnie czytałam poniższy artykuł o enneagramie. Tak sobie myślę, że ważne jest poznanie siebie. Swojej psychiki. Motywacji swoich działań. Zrozumienie kim jesteśmy, jak się zachowujemy, jak wyrwać się z zaklętego kręgu osobowości, uświadomienie sobie, że nasz charakter może działać na naszą szkodę. W tej chwili borykam się z podobnymi problemami jak Ty - próbuję zrozumieć siebie, bo pewne moje zachowania mają negatywny wpływ na moje życie. Nie mogę się doczekać kiedy mi się to uda... Przeczytaj http://enneagram.com.pl/enneagram.html Zobacz kim jesteś i co możesz zrobić by żyło Ci się lepiej. Powodzenia Aga

aurell:
Jak pozbyć się negatywnych emocji, złych fluidów, jak przestać obwiniać innych za swoje nieszczęścia?
Wystarczy dobra masturbacja :]]

www.google.pl

O, magicadam. Martwi-lam sie, ze juz nie zyjesz.

porfiria i jej historia: http://kwadritis.blogx.pl/ PONAD TO moja poezja: http://czucie-formy.bloog.pl/ Porphyria, eat bananas, great medicine. Porfirio, jedz banany, cud lekarstwo.

Tak źle Ci w tej Anglii Aurell, że takie myśli Cię nachodzą? A jak dziecko? Kiedyś Tarota rozkładałeś i było dobrze. Może wróć do tego, co kiedyś robiłeś - zrób coś dla innych, a będzie OK?

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 8
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.