| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |
| Pytanie do Leto i co:) | |
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 8 |
|
Pytanie to kieruje do Leto przedewszystkim ale tez do innych wolnomyslicieli fizykow:)
Nie znam odpowiedzi chodz pytalam wilu madrych:)))))
Ostatnia nadzieja na to bym dostala wyczerpujaca odpowiedz to dla mnie Leto!!
Czytalam ze w fizyce kwantowej istnieje absolutne "prawo"i "lewo".
Teraz pytanie czy ma to zwjazek ze lustro odwraca tylko w prawo i lewo ,a nie tez w gore i dol???????Dlaczego w lusterku nie stoje na glowie:)
Wiem ze moze to banalne pytanie ,ale prosze o odpowiedz:))))
POZDRAWIAM
|
|
|
ja ci odpowiem bo lusterko odbija wszystko tak jak się ruszysz to normalne. niemożliwe by było odbicie do góry nogami w prostym zwyczajnym lustrze. odbicie lustrzane powstaje przez załamanie promieni słonecznych to tak jakby cień tylko kolorowy.. rozumiesz?? zobaczysz się do góry nogami tylko wtedy gdy weźniesz łyszke w dłoń i przejrzysz się w jej wypukłej stronie...
POZDRO!!! :)
|
|
|
Dziekuje ,szkoda tylko ze to mi nic nie wyjasnia:)))
Moze zle pytanie zadalam,chodzi mi o chiralnosc symetrii.
Gdybym miala (czysto teoretycznie)przyjemnosc rozmowy z kims ze swiata odpowiadajacemu naszemu tylko bym nie wiedziala czy u nich jest symetria odwrocona wzgledem naszejTo nie doszla bym do porozumienia ,uzywajac tylko wyznacznikow chemicznych(np stereoizomery)bo one bezwzglednie nie okreslaja kierunku. Mozna go poprosic zeby nam pokazal gdzie ma wyrostek:))
Wtedy sprawa bylaby ok,ale zakladajac tylko kontakt radiowy,bez obrazow to nie ma wtedy wyznacznika prawy i lewyTaki Taki wyznacznik wynika w pewnych eksperymentach .I tu moje pytanie jakie to eksperymenty!!
|
|
|
"Teraz pytanie czy ma to zwjązek ze lustro odwraca tylko w prawo i lewo ,a nie tez w gore i dol???????Dlaczego w lusterku nie stoje na glowie:)"
W świecie mamy takie coś jak fotony. Jeżeli te fotony padają na ciebie to zostają odbite i trafiają na "lustro" ( na razie ogólnie lustro ) Fotony po odbiciu od powiedzmy twojej głowy, twarzy trafiają do oka ( do spojówki ) gdzie są dalej transportowane. Fotony te zamieniane są na impulsy elektryczne i trafiają do mózgu. Częstotliwość zamiany tego na impulsy wynosi około 5THz ( TeraHerz ) = 5000 GHz. Foton ma taką właściwość że "leci" po lini prostej tak więc po odbiciu od czego kolwiek ( oby nie było to ciało "doskonale czarne" ) leci dalej. Tak więc dlaczego mielibyśmy oglądać nasze odbicie do góry nogami?
Ponadto fotony podczas lotu zaburzają atomy w środowisku przez co jest jasno np
w dzień. Czy w domu kiedy siedzisz w ciemnym pokoju przy zapalonej świecy.
Ustaw lustro do lustra a w środku zapal świece. - fajne zjawisko.
Pozdr.
|
|
|
jeśli twoja prawa ręka w lustrze nie była by po twojej prawej tylko po prawej twojego odbicia dopiero wtedy stała byś na głowie pozdro... :) mam dziwne spostrzeżenie jeśli patrzymy na lustra pod różnymi kontami np. jeśli ty się nie widzisz w lustrze, a kolega cię widzi, ale on też siebie samego nie widzi tylko ty go (patrzycie sobie w oczy) dlaczego ty nie widzisz siebie odbijającego się w lustrze, a kolega siebie??? albo dlaczego jak przystawisz oko bardzo blisko lustra (bokiem) widać kawałek obrazu który wisi na tej samej ścianie co lustro (w tym lusterku)??
PS. PRZECZYTAJCIE TO TRZY RAZY WTEDY ZROZUMIECIE :)____JAK NIE ROZUMIECIE (RZECZ JASNA)
|
|
|
to teraz moje pytanie do wszechwiedzącego Leto:D Jaki kolor przybierze kameleon w pomieszczeniu gdzie sa od stop do glow lustra????
|
|
|
ja ci odpowiem nie zmieni w ogóle barwy, może troche na jaśniejszy, albo będzie zmieniał cały czas...
|
|
|
Molly,to fajnie ze sie starasz ale mnie optyka nie interesuje:))))))))))))))
Mnie interesuje problem "surer symetrii"
Podobno nie istnieje absolutny wzorzec chiralnosci i musimy sie poslugiwac uwownymi.
Ale podobno w fizyce czastek elementarnych istnieje absolutne prawo i lewo.
JA TEGO NIE ROZUMIE,bo gdyby nie symetria nasz swiat by nie istnial ,albo jak by byla symetria to by nie istnial-bo jesli wszystko jest umowne:)))
|
|
|
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 8 |
| Nowy temat | Spis tematów | Nowszy wątek | Starszy wątek |