Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek
Pogarszający się klimat
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 9

Witam Od pewnego czasu obserwujemy pogarszającą się pogodę. Media tej sprawy nie nagłaśniają, tak samo kanał Discovery ostatni program na temat zmian klimatycznych zrobili cztery lata temu. Dziwi mnie to, gdyż reklamowali się że robią 4 tys programów rocznie. Najbardziej efektownymi wynikami pogorszenia klimatu są tornada. Jeszcze niedawno w TV takie zjawiska określano "wichura", określenie "trąba powietrzna usłyszałem dopiero chyba w zeszłym roku. Skutki tornada są widoczne po wielu latach, tak jest np w Sępólnie Kraj. Około 4 lata temu przeszło tam tornado o sile F2 - F3. Tą miejscowość teraz odwiedzam bardzo żadko, chociaż mieszkałem tam od urodzenia. Ślad po tornadzie ma około 10km długości, jest szeroki na 500m. W tym pasie zostały połamane wszystkie drzewa, które rosły od 10-tek lat. Oczywiście w mediach nie usłyszałem nawet drobnej wzmianki. Rodzina mi opowiadała jak to wyglądało: ładna słoneczna pogoda, nagle zrobiło się ciemno i zaczeło padać, przez okna plastikowe ciekła woda. Zjawisko trwało około 20 min. Niedawno mieliśmy kilka tornad w polsce, jak zwykle otrzymaliśmy skromne historyjki, które nie pokazały całych zniszczeń, lecz jedno przewrócone drzewo i zerwany dach. Na temat obecnego lata nie chce mi się nawet pisać. Cykl 10-letni pogarszania się pogody wypada dopiero zdaje się za 3 lata. Obejrzałem sobie "Pojutrze". Ekipa podczas kręcenia filmu była zaskoczona, że zjawiska jakie pokazują w filmie, występowały w rzeczywistości (kawałek lodowca odłamał się od lądolodu, grad wielkości piłek golfowych, potężne tajfuny). Te historie słyszymy na codzień w informacjach. Przyczyną tych wszystkich zjawisk jest najprawdopodobniej prąd południowo-atlantycki. Co to jest ten prąd nie będę tu opisywać. Według badań z przed 4 lat, prąd ten bardzo mocno zwolnił. Jak jest teraz strach myśleć. Wygląda jednak na to, że jest bardzo słaby. Polska leży w ciut niefortunnym miejscu. Kiedyś na geografii uczono, że nasz klimat to klimat umiarkowany. Ta nazwa nie pasuje do tego co mamy teraz. Praktycznie przez cały rok napływa do nas zimne powietrze polarnomorskie, widać doskonale to na zdjęciach satelitarnych. Jeśli czasem robi się ciepło to tylko za sprawą drobnych zmian ciśnienia spychających ciepłe powietrze z południa. Podobno woda w bałtyku ma temperature 16'C. Jeśli ma ktoś możliwość zmierzyć i podać tutaj to będę wdzięczny. Po co ten tekst, ano dlatego, że nie jesteśmy informowani o faktyczym stanie klimatu naszego globu. Uważam że powinniśmy wiedzieć by móc się przygotować. Apropo lata, mój kolega mieszka na wsi, nie wyłącza pieca praktycznie wcale, a nie lubi ciepła, gdy czasem go odwiedzam, to termometry w jego domu pokazują 17'C. Zmiany klimatu określę teraz jako "Teoria spisku". ....Idę kupić sprzęt polarny Trzymajcie się ciepło

Tak, zgadzam sie z Toba! Rowniez podpisze sie pod tym, ze media malo naglasniaja te sprawe. Wydaje mi sie, ze wiekszosc ludzi nie jest tego odrobine swiadoma. Zmiane klimatu zaobserowalem juz przy pierwszych wiekszych powodziach w polsce, co powodowalo, ze wieksza czesc wilgoci znad oceanu naplywala do Polski - ale nie wnikam w szczegoly co jest tego powodem. Teraz slysze o tornadach w Polsce, o spadajacym gradzie wielkosci pilek tenisowych i pomarancz.... a jeszcze niedawno o opadach sniegu i powodziach w miejscach na Ziemii, gdzie przed tym bylo suche i gorace powietrze. Zdecydowanie cos tu nie pasuje... ale media bardziej zainteresowane sa sprawami co Belka powie UE - pierdoly nad pierdolami, polityka i pieniadz przycmiewa mozgi ludziom. Jedyne co mozna powiedziec, to o USA... tylko oni jako jedyni ukazali prognoze pogody dla Polski... wedlug raportu narazie wszystko sie zgadza (calosc lata z duzymi opadami deszczu, lipiec 1-2 tyg upału, sierpien powraca to poprzedniego stanu i tu mozliwe sa nawet opady sniegu!) Dla mnie to nic innego jak NARAZIE wczesne stadium globalnej zmiany klimatu, od ktorej i tak nie ma ucieczki!!! Gdy wszystko dalej bedzie wedrowac takim tempem... to nie ma przeczenia.. ale przewiednie sie sprawdza do roku 2012, bo to jest widoczne jak czarne na bialym!!! Mozliwe, ze wszystko jest utajnione z tego powodu, aby zapobiec ewentualnej panice i wedrowce ludow - wiadomo z czym to sie je, walka o terytorium i srodki do przetrwania! Pozdrawiam!

BTW. Ten watek poruszylem w temacie "2012" na forum!

Masz całkowitą rację. Też słyszałem, że w sierpniu ma padać śnieg.

No zaczyna się powoli o tym muwić http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=5454550&ticket=1466282285774670LoRfPs4t0Xf2IrLFStSMvWd%2BFILk3QIQKL9vYGLjFlJCu71xJdlwOaPb3XH83sfHcAzdR3nb9GfSBHRJNU3J6gArw7Tug5ZWJh5%2B5qR2bPleBjcDesqrRwuGlMFqfdeA ten link to raz a dwa to wiadomości (2-3 din temu) też tam wspomniano o extremalnych warónkach pogodowych na ziemi...

chodzi o przemieszczanie się biegunów Ziemi zgodnie z posłaniem od kosmitów zawartym na stronach"www.zetatalk.com".nareszcie materialiści i ludzie chciwi zostaną pokarani - stracą cały swój zgromadzony w brudnych intencjach majątek.

To wszystko przez nas.Ludzie doprowadza sie do samozagłady.Podobnie mogło być z Marsjanami.Fabryki,samochody,stare lodówki zwiększające dziurę ozonową.To dzięki nam,ludziom może się wytworzyć ogromny efekt cieplarniany.Jezeli nic nie zrobimy, za 150 przeciętne tornado będzie miało się F4-F5.Oglądałes film "Twister"?

Właœnie! to skandal! robi się coraz cieplej, zimy coraz słabsze i jakoœ nikt o tym nie wspomina!

Polska prasa zaczela sie interesowac pogoda. Oto prezyklady : Zmien pogode pilotem : http://wiadomosci.wp.pl/kat,28434,wid,5805253,wiadomosc.html?ticaid=122f Ostatni artykul w polskiej prasie : Sura i HAARP http://www.naszdziennik.pl/index.php?typ=sw&dat=20051031&id=sw21.txt
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 9
Nowy temat | Spis tematów Nowszy wątek | Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.